Yaşar Okuyan ve Cemal Enginyurt arasında canlı yayında EYT kavgası: Bu işin katili zaten sensin

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ile Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’un katıldığı televizyon programında EYT tartışması sırasında tansiyon yükseldi

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ve Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt katıldıkları televizyon programında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda sert bir tartışma yaşadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Programda Enginyurt, EYT'lilerin son gelen zamlardan sonra mağduriyetlerinin arttığını ifade etti. "Emeklilikte yaşa takılan vatandaşların hakkının yendiğini" söyleyen Enginyurt, "yaşam mücadelesi verdiklerini" belirtti. Yaşar Okuyan'ın itirazı üzerine de, "Bu işin katili zaten sensin" diyen Enginyurt, “Sen bu ülkede o dönemde 4447 Sayılı Yasa ile 8 Eylül 1999'da insanların geriye dönük haklarını resmen elinden aldın. Bu memlekette 5 bin gün, 10 bin gün prim ödeyen insanlar, devlet ile sözleşme yapmış olmasına rağmen emekli olamadı” şeklinde konuştu.

"5 milyon insanın hakkını katlettin"

Yaşar Okuyan'ın Enginyurt'a "Ben bakanlık yaptım, sen ne biliyorsun" demesi üzerine tartışmada tansiyon yükseldi. 

Enginyurt, Okuyan'a "Bana sen kimsin diyemezsin Yaşar Hoca" diye yanıt verdi.

Cemal Enginyurt, karşılıklı bağrışmaların ardından Yaşar Okuyan'a "4447 sayılı yasayı 8 Eylül 1999'da çıkararak 5 milyon insanın hakkını nasıl gasp ettin?" diye sordu.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarının yanına bir de yaş şartı getirildi. Yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 

Okuyan "siyasi sorumluluk bende" demişti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşan Okuyan, 2019 yılında CNN Türk'te katıldığı "Tarafsız Bölge" programına telefonla bağlanarak EYT'lilerin itiraz ettikleri yasal düzenlemenin bakanlığı döneminde çıkarıldığını ve bütün siyasi sorumluluğun da kendisine ait olduğunu söylemişti.

Okuyan, dünyanın hiç bir yerinde 38-43 yaşında emekli olmadığını ancak Süleyman Demirel'in popülist bir yaklaşımla emeklilik yaşını düşürdüğünü kendi bakanlığı döneminde de bu yaş aralığının yukarıya çekildiğini ifade etmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU