Taliban: 100 bin kişilik düzenli ordumuz neredeyse hazır

Taliban, Afganistan'da yönetimi ele geçirdikten aylar sonra düzenli ordusunu tamamlamak üzere olduğunu açıkladı

Taliban, ülke genelindeki protestoları bastırarak ve ülkenin kurumlarında tam kontrol sağlayarak gücünü pekiştiriyor (AP)

Taliban yönetimi altındaki Afganistan'da Savunma Bakanlığı sözcüsü İnayetullah Harezmi cumartesi yüz bin kişilik yeni Afgan ordusunun saflarının yüzde 80 dolduğunu söyledi. Sputnik International'ın haberine göre ordunun hazırlanma sürecinde 20 kişilik bir komite kimlik sorgulaması gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban'ın Genelkurmay Başkanı Kari Fasihuddin kasımda Al Jazeera'ye verdiği demeçte yeni orduya 150 bin kişinin dahil edilmesinin planlandığını belirtmişti. 

İslamcı hareket, Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin yönetimi altında görev yapan savunma bakanlığı yetkililerini de safına kazanmaya çalıştığını ve birçok çalışanın işine döndüğünü belirtti. 

Öte yandan 30 Aralık'ta Washington Post, Taliban liderliğinin teslim olan tüm hükümet güçleri ve çalışanlarına af çıkarmasına rağmen çok az kişinin buna güvendiğini aktarmıştı. 

Afganistan'ın eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yasin Ziya'nın 1 Temmuz-15 Ağustos arasında eski komutanlardan topladığı verilere göre Taliban'ın Afganistan'ı askeri olarak tamamen ele geçirmesi, ülkenin güvenlik güçlerinin yaklaşık 4 bin üyesinin ölümüne ve bin kişinin de kaybolmasına neden olmuştu. 

Ziya ve eski bir Afgan güvenlik yetkilisi son 5 yılda her yıl ortalama 8 bin Afgan güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü aktarmıştı. Bu da yakın zamandaki çatışmaların Afgan ordusunun kaybını katladığına işaret ediyor. 

Yüzlerce Afgan kuvveti ağustosta Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz'da Taliban'a teslim olmuştu. Bu, ABD kuvvetlerinin geri çekilmesinden bu yana Afgan ordusunun aldığı en büyük darbe olarak nitelendirilmişti. 

Taliban, 15 Ağustos'ta başkent Kabil'e girerek yönetimi ele geçirmişti. 

Taliban'la yaşanan çatışmalar nedeniyle çok büyük darbeler alan Afgan ordusu bu kez Taliban'ın yönetimi altında yeniden oluşturuluyor. 

 

Independent Türkçe, Sputnik International, Washington Post

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU