Kovid-19'un otel karantinası sırasında odalar arasında yayılabildiği keşfedildi

Otel odalarının kapıları sadece hemşire kontrolleri ve PCR testi için açılmıştı

Birleşik Krallık, belirli ülkelerden gelen yolculara zorunlu otel karantinası uyguluyor. Türkiye eylülde karantinanın şart koşulduğu ülkeler listesinden çıkarılmıştı (Unsplash)

Yeni Zelanda'da yapılan araştırma, Kovid-19'un bir koridoru paylaşan otel odaları arasında bulaşabileceğini ortaya çıkardı.

Temmuzdaki bir vakada, Auckland'da otel karantinasında olan yalnız bir gezgin, koridorun karşısındaki bir odada kalan üç kişiyi enfekte etmişti.

Güvenlik kamerası görüntüleri, temaslı izleme hizmeti ve genetik testler, virüsün otel odasının kapısından koridora sızan hava yoluyla bulaşmış olması gerektiğini ortaya koydu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yayımlanan vaka raporu, aşılamanın etkinliğini de gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örneğin, odalarda aşıları tam olan bir diğer gezginin Kovid testi sonucu, haftalarca pozitif iki kişiyle aynı odayı paylaşmasına rağmen negatifti.

Temmuz vakasındaki yalnız gezgin Filipinler'den gelirken, daha sonra virüse yakalanan grup Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelmiş ve inişte yapılan test sonuçları negatif çıkmıştı.

Her iki tarafın da otel odalarından çıkmasına izin verilmemişti ama kapılar ara sıra hemşire kontrolleri ve yiyecek teslimatları için açılmıştı.

Bu, her iki kapının da aynı anda açıldığı bazı durumları içeriyordu.

Araştırma ekibi, "Güvenlik kamerası görüntüleri, A kişisinin bulaşıcı döneminde 4 kısa eşzamanlı kapı açılması olayını ortaya çıkardı" diye yazdı.

Çalışma, Hong Kong'da otel karantinasındaki bir gezginin aralık ayında ayrı odada kalan başka birini enfekte ettiğine dair bir raporun ardından geldi.

Araştırmacılar, hakemli bilimsel dergi Emerging Infectious Diseases'te, "Vaka-hasta A, 11 Kasım 2021'de Güney Afrika'dan Hong Kong'a geldi. Vaka-hasta B de 10 Kasım 2021'de Kanada'dan Hong Kong'a geldi. Her iki vaka-hasta da daha önce iki doz aşı olmuştu" diye yazmıştı.

Hong Kong havalimanına vardıklarında, her iki vaka-hasta da aynı karantina otelindeydi ve aynı katta, koridorun iki tarafında yer alan karşılıklı odalarda kaldılar.

Karantinaya alınan iki kişinin kendi kapılarını açtığı tek zaman, her oda kapısının hemen dışına yerleştirilmiş yiyecekleri aldıkları anlardı. Kapılarını açabilecekleri diğer tek zaman, üç günlük aralıklarla gerçekleştirilen (PCR koronavirüs testleri) için açtıkları anlardı.

İki bireyden alınan örneklerin genom dizilimi, Omicron varyantının neredeyse aynı versiyonlarıyla enfekte olduklarını göstermişti.

Devlet tarafından yönetilen otel karantinası, diğer ülkelerin yanı sıra Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore'ye gelen turistler için hala geçerli.

Birleşik Krallık'ın en yüksek risklillerin olduğu kırmızı listesindeki ülkeler için hala otel karantinası önlemleri var. Ancak liste 15 Aralık'ta ikinci kez boşaltılmıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU