Şentop: İmam hatiplerin tarihini okuyanlar Türkiye'nin siyasi tarih özetini de görmüş olurlar

1980'lerde imam hatip liselerinde okumanın toplumsal bakış açısıyla "itibarlı" olmadığını anlatan Şentop, şimdi ise imam hatip mezunlarının üniversitelerde öğretim üyeleri, devlette bürokratik noktalarda önemli mevkilerde olduğu vurguladı

Fotoğraf: AA

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İlim Yayma Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti ve Vefa İlim Yayma Mezunları Derneği (VEFADER) tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşma yaptı.

Şentop, İlim Yayma Cemiyetinin milletin değerleriyle devletin değerlerinin bütünleşmesi amacıyla yola çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

İmam hatip liselerinin tarihinin her zaman, tabii İlim Yayma Cemiyetinin de tarihi, Türkiye'nin siyasi tarihinin bir özeti olduğunu düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihini uzun bulup, vakti olmayıp da okuyamayanlar, imam hatip liselerinin tarihini okurlarsa aslında bir siyasi tarih özeti de görmüş olurlar, okumuş olurlar. İlim Yayma Cemiyetinin kuruluşu 1951. İlk imam hatip okulu, resmi Milli Eğitime bağlı anlamda bir okul olarak 1951'de. 1951'in özelliği nedir? 14 Mayıs 1950'de bir serbest seçim olmuş ilk defa. Usulüne uygun bir seçim yapılmış ve bu seçimde de milletin seçtiği bir iktidar gelmiş, Türkiye'yi o iktidar yönetiyor. Böylece haklar ve özgürlükler alanında genişleme olmuş, serbest seçim ve demokrasi anlamında genişlemeler olmuş. Aynı zamanda Türkiye'de bu anlamda İlim Yayma ve imam hatip okulları yola çıkmış. 1960'da askeri darbe olmuş, ilk vurduğu yerler imam hatip liseleri. Okullar kapatılıyor, yenilerine izin verilmiyor, öğrenci sayıları azaltılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1980'lerde imam hatip liselerinde okumanın toplumsal bakış açısıyla "itibarlı" olmadığını anlatan Şentop, artık imam hatip liselerinden mezunların, üniversitelerde öğretim üyeleri, devlette bürokratik noktalarda önemli mevkilerde olduğuna dikkati çekti.

"Gelecekte en güçlü olacak ülkeler arasında Türkiye de var"

Dünyada sadece Müslüman değil, Müslüman olmayan mazlum milletlerin de Türkiye'den beklenti ve duaları olduğunu vurgulayan Şentop, "Fütüristlerin geleceğe yönelik değerlendirmelerinde 50-100 sene sonra dünyada en güçlü, etkili, karar verici ülkeler hangileridir?' diye yapılan tahminler var. Bunların kendine göre bir takım dinamikleri var. 3 veya 5 ülke sayıldığında bunların arasında mutlaka Türkiye de bulunuyor. Bununla ilgili 3 temel kriter kullanıyorlar ağırlıklı olarak" dedi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU