Koca'dan Omicron açıklaması: Son 10 gündeki vakaların yüzde 52'si İstanbul kaynaklı, bu durum yakında tüm illerde yaşanabilir

Koca açıklamasında, "Omicron varyantı kaynaklı vaka sayılarındaki artış en çok İstanbul’da gerçekleşti" dedi.

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve Omicron varyantının durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koca, yazılı açıklamasında, Türkiye'de son 1 hafta içinde günlük vaka sayılarında önemli bir artış gerçekleştiğini ve bu artışın beklenen bir gelişme olduğunu ifade etti.

Omicron varyantı önceki varyantlara göre çok daha hızlı bulaştığını ve hızla baskın hale geldiğini hatırlatarak, "Bununla birlikte gerek önce tecrübe eden ülkelerde gerekse ülkemizdeki 10 günlük tecrübede vaka sayılarındaki artış hastaneye yatışlara benzer oranlarda yansımamaktadır" dedi.

"Günlük vaka sayıları iki kat artmış durumdadır"

Son bir haftada Türkiye'de görülen günlük vaka sayılarının iki kat arttığını vurgulayan Koca şöyle devam etti:

Son 10 günde vaka sayıları ülke genelinde iki katına çıkmış olmasına rağmen hastaneye yatışlarda yüzde 4,6 artış yaşanmıştır. Yoğun bakım ve entübasyonda artış yaşanmamıştır. Son 1 ayda vefat eden vatandaşlarımızdan 60 yaş üzeri olanlar tüm vefatların yüzde 87,21’idir. Bununla birlikte vakaların ise yüzde 16,81’i 60 yaş üzeri vatandaşlarımızdır. Koruma altına almamız gereken en kritik grup 60 yaş üzeri ve kronik rahatsızlıkları olan kişilerdir.

Omicron varyantı kaynaklı vaka sayılarındaki artış en çok İstanbul’da gerçekleşti. Daha önce ülke genelinde görülen vakaların yüzde 22,4’ü İstanbul’da idi. Son 10 günde ise vakaların yüzde 52,3’ü İstanbul kaynaklıdır. Bu durum yakın gelecekte tüm illerimizde yaşanabilecektir. Son 10 gün içinde İstanbul’da vaka sayılarında yaklaşık 5 katlık artış görülmesine rağmen hastaneye yatışlarda yüzde 6,2 artış görülmüştür. İstanbulda’da yoğun bakıma yatış ve entübasyonda artış görülmemiştir. Omicron salgının bu hali ile seyretmesi durumunda hastaneye yatışları henüz bulaşma oranı kadar belirgin artırmayacağı öngörülmektedir. Bu ön değerlendirmeler rehavete sebep olmamalıdır. Henüz omicron daha az hasta ediyor diyebilmek için erken bir dönemdeyiz. Ayrıca oransal olarak durum aleyhte görünmese de çok kişinin enfekte olması riskleri artırmaktadır.

Koca, salgına karşı tedbirlerin alınması ve aşılard hatırlatma dozunun ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU