Hindu lider, Mahatma Gandi ve İslam'a hakaretten tutuklandı

Kalicharan Maharaj'ın Mahatma Gandi'nin suikastçısı Nathuram Godse'yi övdüğü iddia edildi

Kalicharan Maharaj, 30 Aralık 2021'de komşu eyalet Madhya Pradeş'in Khajuraho şehrinde Çatisgarh eyalet polisi tarafından tutuklandı (ANI)

Hindistan'da polis, dini bir toplantı sırasında Mahatma Gandi hakkında aşağılayıcı sözler söylediği ve İslam'a saldırdığı iddiasıyla suçlanan Hindu bir dini lideri toplantıdan 4 gün sonra tutukladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, Çatisgarh eyaleti polisinin perşembe günü komşu eyalet Madhya Pradeş'teki Khajuraho şehri yakınlarında Kalicharan Maharaj'ı tutukladığını söyledi.

Çatisgarh polisinden üç ayrı ekip dini liderin tutuklamak için gönderildi.

Çatişgarh polis teşkilatından kıdemli komser Sachin Sharma, yetkililerin Kalicharan Maharaj'ı bulmak için atılması gereken görev hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Basında çıkan birkaç habere göre dini lider tutuklanmaktan kaçmaya çalışıyor gibiydi.

Sharma, Hindustan Times'a söyle konuştu:

Kalicharan Maharaj, Khajuraho'dan 25 km uzaklıktaki Bageshwar Dham'da kiralık bir odada kalıyordu. Khajuraho'daki bir konukevinde kimliğini gizleyerek oda tutmuştu.

Perşembe sabahı oraya vardığında Catişgarh polisi tarafından tutuklandı.

Haber kanalı NDTV'yse farklı kaynaklara atıfta bulunarak dini liderin yardımcılarına telefonlarını kapatmalarını söylediğini iddia etti.
 


Kalicharan Maharaj, 25 ve 26 Aralık tarihlerinde Çatişgarh'ın başkenti Raipur'da düzenlenen bir "dharam sansad"a (dini konferans) davet edilmişti.

Maharaj, İddiaya göre konferans sırasında Gandi'nin katili Nathuram Godse'yi övmüştü.

India Today'in haberine göre "İslam'ın hedefinin milleti siyaset yoluyla ele geçirmek" olduğunu da iddia etmişti. İddiaya göre Maharaj, "Nathuram Godse'yi Gandi'yi öldürdüğü için selamlıyorum" dedi.

Indian Express gazetesinin bildirdiğine göre ülkenin dört bir yanından 20'den fazla dini liderin katıldığı etkinlikte konuşmacılardan bazıları Hinduları silahlanmaya ve bir "Hindu Rashtra"nın (Hindu ulusu) kurulmasına "hazırlanmaya" çağırdı.

Gazeteye göre olayın ardından Raipur şehrinin olay yerinde bulunan eski belediye başkanı Pramod Dubey'in de şikayeti üzerine Kalicharan Maharaj hakkında polise resmi şikayette bulunuldu.

Tutuklama eyalet düzeyinde bir siyasi tartışmaya dönüştü.

Çatişgarh eyaletinde hükümeti ulusal düzeyde muhalefette olan Hindistan Ulusal Kongresi partisi oluştururken Madhya Pradeş'te iktidardaki sağcı Bharatiya Janata Partisi'nin hükümeti var.

Madhya Pradeş eyaletinin İçişleri Bakanı Narottam Mishra, Kalicharan Maharaj'ın tutuklanma şekli nedeniyle Çatişgarh hükümetine sert eleştirilerde bulundu.

Mishra, Çatişgarh polisini Madhya Pradeş polis teşkilatını dini lidere karşı atılan adım hakkında bilgilendirmemekle suçladı.

Mishra ayrıca Madhya Pradeş polis şefine Çatişgarh mevkidaşını protesto etme talimatı verdi.

Çatişgarh'ın Başbakanı Bhupesh Baghel, Mishra'nın tutuklama hakkında "mutlu mu yoksa üzgün mü" olduğunu söylemesi gerektiğini belirtti:

Narottam Mishra, Mahatma Gandi'yi küçük düşüren bir kişinin tutuklanmasından dolayı mutlu mu yoksa üzgün mü olduğunu söylemeli? Hiçbir kural ihlal edilmedi ve tutuklama Çatişgarh polisi tarafından prosedürlere uygun şekilde yapıldı (metinde geçen haliyle).



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/india

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU