Bangladeş'te kadınlara özel plaj, açılıştan saatler sonra kapatıldı

Ses getiren toplu tecavüz vakasının ardından başlatılan projeden "Talibistan" eleştirileriyle vazgeçildi

Dünyanın en uzun doğal sahilini oluşturan Cox's Bazar kıyıları turistlerin uğrak noktalarından (AFP)

Bangladeş'te yetkililer, tepkiler üzerine kadınlara özel sahil açma projesini saatler içinde iptal etti.

Ülkenin güneydoğusundaki Cox's Bazar bölgesinde yürütülen projede, perşembe günü sahilin 150 metrelik kısmı sadece kadınların ve çocukların kullanabileceği şekilde ayrıldı.

Ancak saatler sonra yetkililer bir basın açıklaması yayımlayarak "olumsuz yorumlar üzerine projenin iptal edildiğini" bildirdi.

Cox's Bazar'da projeyle ilgili çalışan yetkililerden Ebu Süfyan, nüfusun çoğunluğunun Müslüman olduğu ülkedeki bu çalışmanın kadınlardan gelen talepler üzerine hazırlandığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Süfyan, "Kalabalık yerlerde çekindikleri ve güvensiz hissettikleri için sahilde kendilerine ayrılmış bir alan istediler" dedi.

Öte yandan yetkililerin projesi sosyal medyada tepki topladı. Projeye karşı çıkanlar, yetkilileri son dönemde işyeri ve fabrikalarda toplumsal cinsiyet ayrımı uygulanması için büyük protestolar düzenleyen radikal İslamcı gruplara pay vermekle eleştirdi.

Ülkenin emektar gazetecilerinden Syed İstihak Reza, Facebook'tan yaptığı paylaşımında Taliban'ın Afganistan'daki kadınların haklarını kısıtlamasına benzettiği projeyi "Talibistan" diye niteledi.

Proje, Cox's Bazar'da geçen hafta yaşanan ve ülkeyi ayağa kaldıran toplu tecavüz olayının ardından geldi. 22 Aralık'ta yaşanan olayda, kalp hastalığından mustarip 8 yaşındaki çocuklarının tedavi masraflarını karşılamak için bir kadın ve eşi, sahildeki turistlerden para istemeye gitmişti.

Fakat polisin açıklamasına göre aile burada Aşıkül İslam Aşık adlı adamın başında olduğu bir grup tarafından saldırıya uğramıştı. Polis, saldırganların kadına toplu tecavüz ettiğini, eşini ve çocuğunu da kaçırıp 50 bin Bangladeş Takası (yaklaşık 7 bin 800 TL) fidye istediğini bildirmişti.

Saldırıda yer alan 25 yaşındaki Rezaul Kerim, 28 yaşındaki Mamunur Raşit ve 21 yaşındaki Mehedi Hasan 25 Aralık'ta, Aşık da 26 Aralık'ta yakalanmıştı.



Independent Türkçe, BBC, France 24, TBS News

DAHA FAZLA HABER OKU