Kraliyet, Elton John'un Prenses Diana'nın cenazesinde şarkı söylemesini neden istememişti?

John aslında Marilyn Monroe için hazırladığı bir şarkıyı yeniden düzenlemişti

Prenses Diana ve Elton John, 22 Temmuz 1997'de arkadaşları Gianna Versace'nin cenazesine birlikte katılmıştı (AP)

Britanya Ulusal Arşivi'nin (The National Archives) yayımladığı belgelere göre Buckingham Sarayı, Elton John'un Prenses Diana'nın cenazesinde şarkı söylemesini istemedi ve müzisyenin seçtiği şarkının "çok duygusal" olduğunu belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galler Prensesi'nin yakın arkadaşı olan John, "Candle in the Wind" şarkısını 1997'de cenaze için yeniden düzenlemişti.

Söz yazarı Bernie Taupin orijinal olarak Marilyn Monroe için bestelenen şarkının ilk dizesini yeniden yazmıştı. Monroe'nun yasal adına atıfla yazılan "Hoşçakal Norma Jeane" ifadesi "Hoşçakal İngiltere'nin gülü" şeklinde değiştirilmişti. 

Bahsi geçen belgelere göre cenazenin gerçekleştirildiği Westminster Abbey'de John'un performansının iptal edilmesi durumunda onun yerini alacak bir saksafoncu da hazır bekliyordu. 

Kilisenin o dönemki papazı Wesley Carr, endişelerin yersiz olduğunu belirtmek için üst düzey bir saray yetkilisine yazdığı mektupta bu performansın "kişisel olarak yas tutan" milyonlarca kişi için "yaratıcı ve cömert" olacağını söylemişti. 

Carr "klasik ya da koroyla yapılacak herhangi bir şeyin uygunsuz görülebileceğini" ve John'un şarkılarının "güçlü" olacağını dile getirmişti. 

Papaz bunun alışılmadık olacağını kabul etse de "prensesin temsil ettiği modern dünyadan bir şeyin dahil edilmesi" konusunda ısrar etmişti. 

 

 

Bununla birlikte Carr "çok duygusal" olmanın "ulusal ruh hali göz önüne alındığında kötü bir şey" olmadığını ekledi ancak şarkının yayımlanmamasını ve eğer endişe vericiyse sadece söylenmesini önermişti. 

Yeni yayımlanan belgeler ayrıca kilisenin başlangıçta, yanlış bir şekilde John'un başka bir popüler şarkısı Your Song'u söylemesini beklediğini gösteriyor. 

Arşiv notlarında John'un şarkıları "popüler ve prensesle ilişkili farklı tarzda bir müzik" diye tanımlanıyor. 

Prenses Diana, 1997'de Paris'te paparazilerden kaçarken trafik kazasında 36 yaşında hayatını kaybetti. Mısırlı zengin sevgilisi Dodi Fayed ve şoförü Henri Paul de aynı kazada öldü.

England's Rose ise tüm dünyada 33 milyon kopya satmıştı. 

 

Independent Türkçe, The New York Post, Metro, BBC

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU