Kur korumalı mevduatta dönüşüm kurunun belirlenmesi uygulaması güncellendi

TCMB günde 6 kez kur ilan edecek

Fotoğraf: TCMB

Döviz ve altın hesaplarından TL mevduat ve katılım hesaplarına dönüşümde hesap açılışında günde bir kez ilan edilen kur seviyesinin kullanımı yerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından günde altı kez ilan edilecek seviyeler kullanılacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan konuya ilişkin değişiklikleri içeren iki ayrı Merkez Bankası tebliğine ve TCMB'nin sitesinde güncellediği uygulama talimatındaki değişikliklere göre, uygulamada vade sonu döviz kuru belirlenmesinde hala saat 11.00'da ilan edilen kur geçerli olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan uygulama talimatındaki değişikliklere göre hesap açılışında kullanılan dönüşüm kuru bundan sonra Merkez Bankası tarafından "saat 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 ve 15.00'te ilan edilecek" ve "döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonu hesaplarında bulunan dövizin Türk lirasına çevrildiği saat itibarıyla en son açıklanmış olan döviz alış kuru" kullanılacak. Önceki uygulamada 11.00'da ilan edilen tek tutar kullanılmaktaydı.

Bankacılar dün örneği görüldüğü üzere volatil piyasada ilgili kurun tam bir gösterge olmaması ihtimalinin oluştuğunu ve bu durumun volatilinenin yüksek olduğu günlerde güncel olmayan bir değerden kur dönüşümüne neden olabileceğini söylemişlerdi.

Tebliğle, TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi hakkında tebliğin 4. maddesine eklenen ibareye göre; katılma hesabına sağlanacak getiri, Merkez Bankası'nın katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri kapsamında yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadi ile alım işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması halinde aradaki fark, katılım bankacılığı esasları çerçevesinde katılım bankasınca karşılanabilecek. Karşılanmayan kısım için Merkez Bankasınca ödeme yapılmayacak.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU