Kılıçdaroğlu: Bahçeli'nin açıklamasını ciddiye almıyoruz

CHP lideri partisinin oy oranı için, “"CHP şöyle sıçradı çok büyüdü diyemem. Sağlıklı, tutarlı bir artış var bu bizi mutlu ediyor" dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları, yabancı basın ve internet medyasının temsilcileri ile bir araya geldi / Fotoğraf: CHP

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geride kalan yılın değerlendirmesi için yabancı medya kuruşları ve internet medyasının temsilcileri ile Ankara'da bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'İstanbul Büyükeşhir Belediye Başkanı'nın gerekirse görevden alınabileceği' yönündeki açıklaması için, "Söylediklerini ciddiye almıyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2021 yılının zor koşullarda tamamlandığını ve 2022'nin güzel şeylere başlangıç olmasını umduğunu belirten CHP lideri, "Seçim olursa Türkiye'nin huzura erişeceğini, altı ay içerisinde toplumun her kesimin planlama yapılabileceğini, dış politikada büyük hamlelerin gerçekleşebileceğini, Orta Doğu'yla ilişkilerde daha sıcak, samimi ve Türkiye'nin çıkarlarına yönelik gelişmeler olabileceğini düşünüyorum" dedi.

Türkiye'nin normalleşmesi ile birlikte medyanın da keskinleştiği ortamın kalkacağına inandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Kamu adına görev yapıyorsunuz. Siyasetçinin varsa hataları yazıyorsunuz, bizim görevimiz de sizin yazdıklarını okuyup ders çıkarmak" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı adaylığı

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı için bir uzlaşma olması gerektiğinin altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, adaylık için Millet İttifakı'nı oluşturan bileşenler ve sonrasında parlamenter sisteme dönüş konusunda ortak çalışma yürüttükleri  DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'yle görüşmeleri gerektiğini söyledi.

CHP lideri, Abdullah Gül'ün adaylığı ile ilgili bir öneri gelip gelmediği yönündeki soruya ise, "Görüşme olmadı ki Abdullah Gül'ün adı geçsin" diye yanıt verdi.

Helalleşme konusu

"Helalleşeceğiz" çıkışının FETÖ'yü kapsayıp kapsamadığı yönündeki soruya, "Fethullah Gülen ile hiç yan yana gelmedim, oturup konuşmadım. Nesini helalleşeceksiniz" diye yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Konusu suç olan konularda yargıya gidilecektir. Toplum üzerinde yarattığı ciddi bir travma var, o da yargı içerisinde devam ediyor. Ama yargı ne kadar amacına ulaşır ne kadar ulaşmaz bilmiyoruz" dedi.

2kk.jpg
Fotoğraf: CHP

 

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem: 2022 başlarında ortak açıklama olabilir

6 partinin üzerinde çalıştığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusunda ilk ana metnin ortaya çıktığını ve her partinin kurmaylarının konular üzerindeki çalışmalarının sürdüğünü belirten CHP Genel Başkanı, 2022 yılı başlarında bu konuda bir açıklama yapılabileceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Altı genel başkan bir araya gelecek mi gelmeyecek mi konuşuruz, ona göre açıklama yaparız. Güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerinde uzlaşılması önemli bir adım ve bu adım atıldı" dedi.

Geçiş süreci

Cumhurbaşkanlığı hükümet Sistemi'nden Parlamenter Sisteme geçiş süreci üzerine özel bir çalışma yapmadıklarını ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, "Benim üzerinde durduğum temel nokta Stratejik Planlama Teşkilatı'nın kurulmasıdır. Devleti yönetecek kişilerin tüm rakamlara sahip olması gerekiyor. Kamu – Özel Ortaklığı projelerinin devlete maliyeti nedir, bütçe içerisindeki durumları nedir? Merkez Bankası'nın durumu cidden nedir? Bazı fonlarda biriken paraları da bilmiyoruz. Bazı açıklanan verilere de güvenmiyoruz" şeklinde konuştu.

"Atanmış kişiler istifa etmeli"

Cumhurbaşkanı değiştikten sonra kararnamelerle atanana kişilerin istifa etmesi gerektiğini belirten CHP lideri, yerine atanacak kişilerin de liyakatli olması gerektiğini ve politik tercihlerine bakılmadan tecrübeli isimlerin atanması gerektiğini söyledi.

"Ucube komiteyi derhal feshedeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile toplum arasında ciddi bir güvensizlik oluştuğunu savunan Kemal Kılıçdaroğlu, "Altı lider oturup konuştuğunda, bir araya geldiğinde topluma güven veren adımlar almak zorundalar" dedi.

CHP lideri şöyle konuştu:

Fiyat İstikrarı Komitesi gibi ucube bir komiteyi derhal feshetmemiz gerekiyor. Yasaya göre o görev Merkez Bankası'na aittir. Bunları süratli bir şekilde yaptığınızda siz attığınız her adımın toplum bu sorunu çözme konusunda kararlılar diye kavrarsa, bu algıyı yerleştirmek lazım. O algıyı yerleştirmek için de adımları atmak lazım. Başlangıç çok önemlidir. Aynı kararlılıkla sürdürmek lazım

"Mülakatı kaldıracağız"

Kamuya personel alımında mülakatı kaldıracaklarını  daha önce taahhüt ettiklerini, ancak belirli bazı görevler için mülakat olabileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Ama o zaman da kamera koymak zorundayız. Haksızlığa uğrayan kişiler de yargıya başvurduğunda o kamera kayıtları incelenir. Danıştay geçmişte mülakatlarda kamera konması için bir karar almıştı. Ama AKP kanun teklifi getirdi ve kamerayı kaldırdı. Çünkü orada torpil işleteceklerdi ve torpil işledi" dedi.

Kılıçdaroğlu, KPSS'de yüksek puan aldığı halde mülakatta elenen gençlere haklarını armaları için her türlü hukuk desteği vereceklerini de sözlerine ekledi.

"Ciddiye almıyoruz"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik teftiş konusunda, "Suçluysa elbette görevinden alınmalı, büyükşehir belediye meclisi de yeni başkanı seçmelidir. Bu işin şakası yoktur" şeklindeki açıklaması sorulan Kemal Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

Sayın Bahçeli'nin yaptığı açıklamayı biz çok fazla ciddiye almıyoruz. İBB Başkanı görevden alınır yerine bir başkası seçilir mi? Bunu yapmak isteyenler akıllarını peynir ekmekle yemiş kişiler. Öyle anlaşılıyor ki devlet yönetimiyle de bir bağı kalmamış. Adli sicil kaydını savcılık veriyor. Soruşturulacak kişi o belgeyi veren kişidir. Bu adli sicil kayıtlarını kimler verdi diye Bahçeli açıklama yapacaksa onun üzerinde durması gerekir

"Piyasaya 19.1 milyar dolar para sürdüler"

Hükümetin açıkladığı yeni ekonomi modeli için, "Ortada bir model yok. Bir model olması için birden fazla parametre olması lazım" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomide bir  tahterevalli olduğunu ve bunun  bir ucunda faiz baronlarının diğer ununda ise dolar baronlarının olduğunu belirterek, "Bunlar birbirlerine çok uzak kişiler değil. 84 milyon kaybediyor, bu iki taraf kazanıyor. Model diyorlarsa böyle bir model var. Çünkü ekonomiyi para politikasıyla yönetmeye kalkarsanız bu kaçınılmaz olarak gündeme gelir" diye konuştu.

20 Aralık gecesine dair parti olarak verdikleri rakamların doğru olduğun savunan CHP lideri, "19,1 milyar dolar para sürdüler piyasaya. Bu doğru değil diyorlarsa Meclis açılınca araştırma önergesi vereceğiz. Korkmamaları gerekir. Ama adım gibi biliyorum ki bunu MHP'yle birlikte reddedecekler. Çünkü gerçeklerin kamuoyu tarafından bilinmesini istemiyorlar" dedi.

1kk.jpg
Fotoğraf: CHP​​​​​​​

 

Oy oranları: Sağlıklı, tutarlı bir artış var

Partisinin oy oranı ve açıklanan anket rakamları için, "CHP şöyle sıçradı çok büyüdü diyemem" şeklinde konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, "Gayet istikrarlı şekilde sürekli yukarı doğru gidiyor. Oy ornımız yüzde 28 küsurlarda. Sağlıklı, tutarlı bir artış var bu bizi mutlu ediyor. Yeterli mi? Yeterli değil. Göreceksiniz önümüzdeki süreçte AKParti'yi geçeceğiz, birinci parti olacağız" diye konuştu.

"İlk kez oy kullanacak gençler yüzde 42'yle öndeyiz"

Gençler ile sürekli temas halinde olduklarını ve temel isteklerinin özgürlük olduğunu belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Sandığa gidip oy kullandıklarında, dünya siyaset tarihine güzel bir iz bırakacaklar. Bunun da keyfine varmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu güzel. Y kuşağında biraz milliyetçi damarı çok güçlü. Sandığa gidip ilk kez oy kullanacak gençler yüzde 42'yle öndeyiz. Bizi iktidara taşıyacak olan asıl onlar" dedi.

"Bu bir soygun modeli"

Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde yeni faiz indirimi yapabileceğini ancak bu yapılan indirimlerin piyasada faiz indirimine yol açmadığını savunan CHP lideri, "Bundan birileri kazanıyor mu? Türkiye en büyük soygunu yaşadı aslında. Bu soygunun büyüklüğünü ve kimliğini ortaya koymak için o araştırma önergesini verdik. Merkez Bankası'ndan yüzde 14'ten para alan  bankalar, Hazine'ye yüzde 22'yle borç verip kazanç sağlıyorlar. Bu model soygun modeli. 84 milyon bir avuç kişiye çalışır noktaya getiriliyor. İnsanlar yoksullaşılıyor" dedi.

"Salgın süreci başından beri yanlış yönetildi"

Kılıçdaroğlu, Kovid-19  sürecinin en başından beri yanlış yönetildiği kanaatinde olduğunu ve açıklamaların siyasi otorite yerine  Bilim Kurulu tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Yerli aşı TURKOVAC konusunda, "Sonuçları bilim insanlarına verilmezse insanlar aşılama olmaz" diyen Kılıçdaroğlu, "Sağlık Bakanlığı bu süreci yönetemedi.  Aslında otomatik sürü bağışıklığı sistemine geçmiş durumdayız. İşin Türkçesi o" şeklinde konuştu.

"Suriyelileri 2 yıl içinde geri göndereceğiz"

Türkiye'de yaşayan Suriyeliler ile bir araya geldiğini açıklayan Kılıçdaroğlu, 'Suriyelilerin nasıl gönderileceklerini de' şu sözlerle anlattı:

Suriyeliler konusunda iktidar olduğumuzda ki olacağız buna yüzde 100 inanıyoruz. Suriye ile barışacağız süratli bir şekilde. Mısır ile, Libya ile barışacağız. Suriyelileri de kendi ülkelerine göndereceğiz, kendi iradeleriyle oraya gidecekler. Onların da mal ve can güvenliğini de sağlayacağız. İstanbul'da bir grup Suriyeliyle de konuştuk. İki yıl içerisinde bizi nasıl göndereceksiniz diye, onlara anlattım onlar da mutlu oldular. Milyonlarca kişi de asgari ücret altında köle düzeninde çalışıyorlar. Yollarını, okullarını yapacağız. Bu konuda AB fonları var. Orada daha önce zaten Gaziantepli iş insanlarının fabrikaları vardı onlar yeniden çalışacak. İki yıl içerisinde göndereceğiz onları

Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde Ortadoğu Barış Teşkilatı'nı (OBİT) kuracaklarını da söyledi.

"Onlar bize gözdağı veremezler"

CHP'li belediyelerin dinlendiği iddiası hakkında İçişleri Bakanlığı'nın suç duyurusunda bulunduğunun hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

İstedikleri kadar suç duyurusunda bulunarak yargıya taşısınlar. Biz telefonlarımızın dinlendiğini biliyoruz. Özel masaların da kurulduğunu biliyoruz.  Neyin ne olduğunu biliyoruz. Herhangi bir korkumuz, çekincemiz yok. Yargıya taşıyarak bizi acaba geri adım atarlar mı, benzer sert söylemlerden kaçınırlar mı diye arayış içinde olabilir. Bizim kitabımızda asla geri adım atmak yoktur, sonuna kadar götürürüz. Bize gözdağı vermek istiyorlar ama onlar bize gözdağı veremezler

"Bürokraside çözülme değil diriliş var"

Yaptığı çağrının ardından bürokraside yasa dışı işlemlere imza atmama konusunda ciddi bir gelişme olduğunu, istif ve görevden almaların da olduğunu savunan CHP Genel Başkanı, "Hiç meraklanmayın daha güzel görevlere gelecekler ülkeye hizmet etmek için. Bilgi akışı var pek çok alandan var. Bürokraside çözülme değil de diriliş desek daha doğru olur" dedi.

Rusya - Ukrayna gerginliği

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginlik için de şunları söyledi:

NATO'nun yaptığı yığınağı da izliyoruz. Türkiye'nin satmış olduğu silahları Rusya'nın endişeyle izlediğini de görüyoruz.  Ben sıcak çatışma çıkacağına inanmıyorum. Sıcak çatışmanın toplumlara maliyeti ağır olur. Zaman zaman sert demeçler olabilir. Umarız bir sorun çıkmaz. Çıkacak olan bir çatışmanın Türkiye'nin zararına olabilir

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU