Ekrem İmamoğlu'nu İBB'de 23 milyar TL'lik bütçe disiplini bekliyor

İmamoğlu mazbatayı alarak İBB Başkanlığına kaldığı yerden devam edecek. Önündeki en önemli sorunlardan biri ise ağır borç yükü. İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Subaşı, bütçe disiplininin "israf siyasetini" terk ederek sağlanacağı görüşünde

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu

23 Haziran'da yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminde yüzde 54,2 oranında oy alarak en yakın rakibi AK Parti adayı Binali Yıldırım'ı 806 bin oyla geride bırakan Ekrem İmamoğlu mazbatasını alarak göreve kaldığı yerden devam edecek.

Ancak dünyanın en büyük belediyelerinden biri olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mali durumu pek de parlak değil.

Kasım 2018'de toplanan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, büyükşehir belediyesinin bütçesini yüzde 18.41 oranında arttırarak 23 milyar 800 milyon TL'ye çıkarmıştı.

İETT ve İSKİ'nin bütçesiyle birlikte bu sayı 34 milyar 800 milyon TL.

Öngörülen borçlanma ise 3 milyar 200 milyon TL'yken, bu borcun faizi ise 1 milyar 114 milyon TL. Eğer bu borçlanma yapılmazsa İBB meclisinin kabul ettiği bütçe denkleşmiyor.

Belediye şirketlerinden İGDAŞ'ın 1 milyar 954 milyon, İSTAÇ'ın 292 milyon, AĞAÇ A.Ş'nin ise 191 milyon TL borcu var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İBB'nin 27 milyar TL borcu var

2019 yılının ilk yarısı geride kalırken İBB'nin hesap defterlerinde görünen borç 27 milyar TL.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı İBB'nin, şehrin sorunlarına odaklanan bir belediye görüntüsü çizmediğini savunuyor. 

Independent Türkçe'ye konuşan Subaşı, İBB'de "Rantı nasıl elde tutabiliriz?" sorusuna kafa yorulduğunu öne sürerek, "Proje diye kamuoyuna yansıtılan işlerin arkasında hep başka rant projeleri oldu" diyor.

"Gelirlerin sadece yüzde 20'si toplanabiliyor"

İmamoğlu'nun göreve başlamasının ardından "israf siyasetini" sona erdireceğini söyleyen Subaşı şöyle konuştu:

Sayıştay raporlarına da yansıdığı gibi gelirlerin sadece yüzde 20'si toplanıyor. Öncelikle bütçe disiplininin sağlanması gerekiyor. Bunu sağlamak da bir süre alacaktır. Ekonomik konjonktür ve ekonomideki dalgalanma İstanbul'u öncelikli olarak etkiliyor. Bunun önüne geçecek adımlar atılacaktır.

"Şimdiye kadar kamunun yarırına olan kararlar meclisten oy birliğiyle geçti"

Her ne kadar İBB Başkanlığına İmamoğlu seçilse de belediye meclisinde çoğunluk hala AK Parti'de ancak Subaşı bu tablodan dolayı çok da karamsar değil. 

Geçen dönemlerde kamunun yararına olduğunu düşündükleri çok sayıda tasarıya destek verdiklerini hatırlatan Subaşı, İBB meclisinde kararların yüzde 70'inin oybirliğiyle geçtiğini söyledi. 

CHP grubunun ulaşım, yeşil alan gibi projelere önerilerini ve eleştirilerini getirerek destek verdiğini ifade eden Subaşı, "Bunun yeni dönemde de devam edeceğini düşünüyorum. Ama eğer AK Parti grubu 'Biz bunları çalıştırmayız, rezil ederiz' diye düşünüyorlarsa bundan da en fazla zararı önce İstanbul sonra da kendileri görür" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU