Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, Kabil'in yıkımını önlemek için ülkeyi terk ettiğini savundu

Gani, "Taliban'ın iki farklı fraksiyonu iki farklı yönden yaklaşıyordu. Aralarında 5 milyonluk şehri yok edecek ve insanlara ciddi zarar verebilecek büyük bir çatışma olasılığı çok büyüktü" dedi

Fotoğraf: AA

Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi sonrası ülkeyi terk ederek Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) giden eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani, BBC'ye açıklamalarda bulundu.

Kabil'in ele geçirildiği 15 Ağustos günü uyandığında, bunun Afganistan'daki son günü olacağını tahmin etmediğini söyleyen Gani, uçağının Kabil'den havalandığında ülkeden ayrıldığını anladığını söyledi.

"Çatışma olasılığı çok büyüktü"

Gani, Taliban'ın  Kabil'i ele geçirme süreciyle ilgili de yaşananları aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban'ın ilk başta Kabil'e girmemeyi kabul ettiğini ancak iki saat sonra durumun değiştiğini belirten Gani, "Taliban'ın iki farklı fraksiyonu iki farklı yönden yaklaşıyordu ve aralarında 5 milyonluk şehri yok edecek ve insanlara ciddi zarar verebilecek büyük bir çatışma olasılığı çok büyüktü" ifadelerini kullandı.

Gani, ulusal güvenlik danışmanının ve eşinin Kabil'den ayrılmasına izin vermeyi kabul ettikten sonra bir arabanın kendisini savunma bakanlığına götürmesini beklediğini ancak arabanın hiç gelmediğini belirtti.

Bunun yerine dehşete düşmüş cumhurbaşkanlığı güvenlik şefinin, tavır alması halinde hepsinin öldürüleceğini söylemek için kendisine geldiğini aktaran Gani, şunları söyledi:

Bana 2 dakikadan fazla zaman vermedi. Talimatlarım Host vilayetine gitmek için hazırlanmaktı. Bana Host'un düştüğünü ve Celalabad'ın da düştüğünü söyledi. Nereye gideceğimizi bilmiyordum. Sadece havalanınca (Afganistan'dan) ayrıldığımız netlik kazandı. Bu gerçekten ani oldu.

Gani, ülke dışına para çıkardığı iddialarını yalanladı

Eşref Gani, ülkeyi terk ederken yanına yüklü miktarda para aldığı yönündeki iddiaları yalanlayarak, "Kati suretle belirtmek istiyorum ki ülke dışına para çıkarmadım." dedi.

Öte yandan, Gani, "uluslararası toplumun sabrının süreceğini varsaymak" dahil birtakım hatalar yapıldığını kabul ederek, uluslararası ortaklığa güvenmek gibi Kabil'in düşmesine neden olan bazı şeyler için suçu üstlenmeye razı olduğunu dile getirdi.

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Gani, "Değerlerim ayaklar altına alındı. Günah keçisi yapıldım" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU