Bilim insanları bitlere ait sıvıda tarih öncesi insan DNA'sı buldu

Yapılan analiz insanların 2 bin yıl öncesine kadar nasıl göç ettiğini gösteriyor

Saç biti Güney Amerika'nın tarih öncesi popülasyonlarına ışık tutabilir (AFP)

Bilim insanları, bitlerin yumurtalarını saça tutturmak için ürettiği yapışkan madde olan bit zamkında bulunan tarih öncesi insan DNA'sının, 1500 ila 2 bin yıl önce Güney Amerika'da ne tür insanların yaşadığına ilişkin uzun süredir devam eden gizemlere ışık tutabileceğini söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık, Danimarka ve Arjantin'den araştırmacılar, Güney Amerika'daki 8 mumyanın kalıntılarını inceledi ve iki mumyadaki "bit yapıştırıcısından" hem tarih öncesi insan nükleer DNA'sı hem de mitokondriyal bit DNA'sı elde etti.

Analiz, mumyalanmış insanların 2 bin yıl veya daha önce Amazon Havzası'nın kuzeybatısından orta ve batı Arjantin'deki And Dağları'na göç eden bir popülasyonun parçası olduğunu gösterdi. Bu da önceki teorileri doğruladı.

Kopenhag Üniversitesi'nden araştırmanın yazarlarından Mikkel Pedersen şunları söyledi:

Tarih öncesine ait genetik sayesinde Avrupa ve Doğu Asya'ya dair çok bilgiye sahibiz ama Amerika'ya dair hâlâ epey bilinmeyen var. Burası geçmişte neler olup bittiği, orada kimlerin yaşadığı hakkında bazı genetik bilgiler alıp alamayacağımızı ve o boşluğu doldurup dolduramayacağımızı gerçekten görmeye çalışmak istediğimiz yerlerden biriydi.

Molecular Biology and Evolution akademik dergisinde yayımlanan araştırmanın başı, Reading Üniversitesi'nden Alejandra Perotti, tekniğin faydalarından birinin tarih öncesine ait eşsiz kemik ve diş örneklerine zarar vermemesi ya da onları yok etmemesi olduğunu söyledi.

Bilim insanlar, bit zamkının bir dişle aynı miktarda ya da kafatasındaki petröz kemiğinden alınacak miktarın iki katı kadar insan DNA'sı sağladığını söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU