Çin'den futbolculara dövme yasağı: "Var olanları sildirin ve bir daha yaptırmayın"

Milli takımların, futbolcuların "yurtseverliğini pekiştirecek ideolojik ve siyasi eğitim aktiviteleri" düzenlemesi gerektiği açıklandı

Dövmeye sahip Çinli futbolcular baskı sebebiyle bir süredir uzun kollu içlik ya da bandajlarla vücutlarını kapatıyordu (AP)

Çin, A Milli Takım ve 23 Yaş Altı Mili Takım'da oynayan futbolcuların dövmelerini silmesini istedi.

Çin Genel Spor İdaresi iki gün önce yaptığı açıklamada, bu takımlardaki sporcuların yeni dövme yaptırmasının "kesinlikle yasak" olduğunu duyurdu:

Dövmeler özel durumlarda antrenman ve müsabakalarda kapatılmalı.

Yapılan açıklamada ayrıca 20 yaş ve altı milli takımlara dövmeli futbolcu alınmasının yasak olduğu açıklandı.

Yetkililer, futbolcuların "toplum için iyi örnek teşkil etmesi gerektiğini" savundu:

Her seviyedeki milli takımlar… Çinli futbolcuların pozitif ruhunu tam anlamıyla gösterecek ve topluma iyi birer örnek olacak.

Çin Genel Spor İdaresi milli takımların, futbolcuların "yurtseverliğini pekiştirecek ideolojik ve siyasi eğitim aktiviteleri" düzenlemesi gerektiğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan kararlar sosyal medyada tepki çekti.

Twitter'ın ülkedeki muadili Weibo'da bir futbolsever, "İyi bir futbolcu mu yoksa bir aziz mi seçiyoruz?" sorusunu yöneltti. Bir kullanıcı da "Artık açıkça 'Sadece (Çin Komünist) Partisi üyeleri futbol oynayabilir' diyelim mi?" diye yazdı.

Ülkede sporcular üzerindeki baskı daha önce de gündeme gelmişti. 2020'de iki üniversitenin kadın futbol takımları arasında yapılan maç, sporcuların saçlarının "yeterince siyah olmaması" sebebiyle iptal edilmişti.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters, Gazete Duvar

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU