Britanya, doğalgaz krizini çözmek için Katar'dan yapılacak sevkıyatlara bel bağladı

The Independent Özel Haber: Kaynaklar sevkıyatların arttığını bildirse de hükümet körfez devletine resmi bir talepte bulunulduğunu reddediyor

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss, Brexit Bakanı istifa ettiğinden beri Britanya'nın AB ilişkilerini de yönetiyor (AFP)

The Independent, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss'un ekimdeki Katar ziyaretinin ardından Britanya'nın yükselen gaz fiyatları karşısında son çare olarak körfez ülkesini gayriresmi doğalgaz tedarikçisi yaptığını öğrendi.

Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık (BK) genelinde fiyatlar rekor oranlarda artarken doğalgaz arzını sağlama baskısı da arttı. Pandeminin üretimini kesintiye uğratması, BK'nin depolama kapasitesi eksikliği ve büyük AB ekonomilerindeki daha da küçük depo alanları birçok ülkenin bu kış doğalgaz tedariklerine ilave yapmasını zorlaştırdı.

Bu hafta enerji tedarikçileri fırlayan doğalgaz fiyatlarını "ulusal kriz" diye niteledi ve sektör tahminleri, tavan fiyatın gözden geçirileceği nisan itibarıyla tüketicilerin enerji faturalarının iki katına çıkabileceğini gösteriyor.

BK İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwasi Kwarteng, Elektrik ve Gaz Piyasaları Ofisi (Ofgem) ve enerji tedarikçileri çözüme ulaşamayınca bu hafta da kriz görüşmelerine devam edecekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Müzakerelere aşina olan iki kaynak, KDV ya da çevre vergilerinin kaldırılması gibi radikal müdahaleler dışında hiçbir hamlenin hane halkının alacağı darbeyi hafifletmeye yetmeyeceğini söyledi.

Avrupa genelindeki enerji krizi sonucu Sırbistan tüketicilere sağladığı arzı kısıtlamıştı. Geçen hafta da Kosova'nın dağıtım sistemi operatörü perşembe gününden itibaren enerji tasarrufu için iki saatlik kesintiler uygulayacağını duyurdu.

Avrupa'nın büyük ekonomileri Fransa ve Almanya da enerji fiyatlarının aniden yükselmesiyle boğuşurken, BK'nin başında hem maliyet hem de arzı güvenli bir şekilde saklama sorunu bulunuyor.

Yerel gaz depolama kapasitesinin azalmasına karşı BK, gaz dağıtımını sürdürmek için Katar ile gayriresmi bir anlaşma yaptı. Anlaşmanın 2022'de tam bir stratejik ortaklık olması için hazırlıklar sürüyor.

BK hükümetiyse, Katar'ın son çare tedarikçisi olarak "resmi" bir rol üstlendiğini reddetti. Ancak Londra yakınlarındaki Isle of Grain terminaline ve Galler'de QatarEnergy'nin ortağı olduğu South Hook LNG terminaline yapılan sevkıyatlara aşina olan kaynaklar, ekimde Truss'ın görüşmeler için körfez devletini ziyaret etmesinden bu yana sevkıyatlarda artış olduğunu düşünüyor.

Kaynaklar, bu sevkıyatların 2021'de daha önce yürürlükte olan sözleşmelerle kararlaştırılanlara ilaveten yapıldığını söylüyor.

Bu çabayla hedeflenen, Norveç ve ABD'ye olan bağımlılığı azaltmak. Katar görüşmeleri hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre BK, "Yumurtalarını çok az sayıda sepete koymaktan kaçınıyor".

The Independent'ın anladığı kadarıyla Katar'la BK merkezli alıcılar arasındaki Centrica gibi mevcut ticari ilişkiler, hükümetin doğrudan ilave sevkıyatlar talep ettiğini açıklamadan arzı artırmasını sağlıyor.

Kwarteng'in son aylarda Katarlı mevkidaşlarıyla bazı müzakerelerde yer aldığı da anlaşılıyor.

Bir hükümet sözcüsü şunları söyledi:

Katar, BK'deki alıcılarına sıvılaştırılmış doğalgaz tedarik etmeye devam ediyor fakat resmi bir son çare tedarikçisi değil ve Katar hükümetine ilave sevkıyatlar için herhangi bir talepte bulunmadık ya da buna dair bir söz almadık.

Sözcü, Britanya'nın doğalgaz arzının "kesinlikle güvende" ve talebi karşılayacak kadar teslimat kapasitesine sahip olduğunda ısrarcıydı.

Centrica yorum yapmayı reddederken, Katar hükümeti yorum talebine yanıt vermedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU