Mansur Yavaş’ın atadığı ancak onay çıkmayan Halk Ekmek Yönetim Kurulu: Yönetimler 25 yıldır belediye başkanı iradesiyle değişiyordu

10 Haziran’daki genel kurul ile değişen Ankara Halk Ekmek Yönetim Kurulu’na Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden onay verilmedi. TOBB'dan yapılan açıklamada sicil faaliyetlerinin doğrudan kendileriyle alakalı olmadığı ifade edildi

1979’da kurulan Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş., 1982 yılında üretime başlamıştı. Fotoğraf: Ankara Halk Ekmek 

2001’den bu yana Rifat Hisarcıklıoğlu yönetiminde olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) bünyesinde yer alan Ankara Ticaret Odası'na bağlı Ticaret Sicil Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın atadığı Halk Ekmek Yönetim Kurulu’na onay vermedi. TOBB'dan yapılan açıklamada söz konusu "onay kararının" Birlik ile alakalı olmadığı, Ticaret Bakanlığı gözetim ve denetiminde il ticaret odaları bünyesinde yürütüldüğü ifade edildi. 

Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada atama yetkisinin belediye başkanında olduğu hatırlatılarak karar, “geçmiş dönemlerin sorunlu işlerini gizleme gayreti ve abartılı yüksek maaşları bir süre daha alabilme çabası” ifadeleriyle değerlendirildi. 

Açıklamanın tam metni şu şekilde: 

"Cumhuriyetin başkenti güzel Ankara’mızda halkın kararı ve iradesiyle 31 Mart tarihi itibariyle yeni bir dönem başlamıştır.

Bu yeni dönem, halktan alınan yetkinin, belediyemizin bütün kurum ve kuruluşlarına şeffaflık, hukuka uygunluk, verimlilik, çalışkanlık, üretkenlik, dürüstlük gibi ilkelerin yansımasıyla tecelli edecektir.

Hiç kuşkusuz büyükşehir belediyesinin temsil yetkisi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’ındır. Bu yetki hem kanunun gereği, hem de halkın talebinin doğal bir sonucudur.

Bu çerçevede; 25 yıldır belediye şirketlerinin yönetimi, Ankara Büyükşehir belediye başkanının inisiyatifiyle belirlenmiştir.

Hal böyleyken, belediye şirketlerinde yönetimleri devretmemek için direnmek, farklı yöntemler denemek, hukuksuz olduğu kadar, halkın iradesine de saygısızlıktır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10.06.2019 tarihinde yapılan Ankara Halk Ekmek genel kurulu ile şirketin yönetim kurulu değişmiş, halka daha iyi hizmet verme, daha kaliteli ürünler sunma, daha düşük maliyetle çalışma, daha verimli hareket etme misyonunu kendine şiar edinmiş bir yönetim belirlenmiştir.

Ancak ne acıdır ki, Ticaret Sicil Müdürlüğü tartışmalı bir kararla yönetimimizi tescil etmeme yoluna gitmiş, bu karara rağmen dahi iç işleyişte meşruluğu tartışmasız olan yönetim kurulu kararlarımızı işleyebileceğimiz karar defteri eski yönetim ve atadıkları idareciler tarafından bizlerden kaçırılarak, hukuksuz bir şekilde önümüz kesilmeye çalışılmıştır.

Her ne sebeple olursa olsun; ister geçmiş dönemin ortaya çıkabilecek sorunlu işlerini gizleme gayreti, ister abartılı yüksek maaşları bir süre daha alabilme çabası, isterse sadece yetkisini halktan alan bir yönetimi çalıştırmama niyeti olsun, bu hukuksuz engelleme kabul edilebilir, hoş görülebilir nitelikte değildir.

Halka rağmen, onun iradesiyle seçilmiş Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş’ın tasarrufuna rağmen, belki çok kısa bir süre daha bir şeyleri gizlemek, on binlerce liralık maaşlarla güzide bir şirketi zarara uğratmaya devam etmek mümkündür ama bu ne hukuki ne de ahlakidir.

Halk Ekmek yönetim kurulu olarak aldığımız kararlara uyulmaması, şirketimizi olumsuz etkilemek, halkın sırtına yüklenen zararı büyütmek, kısacası halkın ekmeğiyle oynamak anlamına gelecektir.

Gerek yaptığımız görev ve buna bağlı olarak aldığımız kararlardaki, gerekse engelleme çabalarına karşı iyi niyetli yaklaşımımızın ardındaki hassasiyetimiz halkın ekmeğiyle oynanmasına izin vermemek yönündedir.

Halk Ekmek Yönetim Kurulu olarak açıkça ifade etmek isteriz ki; bundan sonraki süreçte yaşanabilecek bütün olumsuzluklar, halkın ekmeğiyle oynayanların vebali olacaktır.”

25 yıldır Ankara Büyükşehir belediye başkanlarının iradesiyle yönetimler değişirken, Sayın Mansur Yavaş’ın Ankaralının ve hukukun kendisine verdiği yetkiyi kullanmasının önüne engeller koymaya çalışanlar, kendi menfaatlerini koruma çabası içine girerken kötülüğü; hukuka, millet iradesine ve Ankaralıya yapmış olacaklardır.

Bütün bu engelleme çabalarına rağmen hakkın, hukukun ve halk iradesinin gereği mutlaka tecelli edecektir. Bu konuda en küçük bir şüphe yoktur. Tek hassasiyetimiz Ankaralının bir mağduriyet yaşamaması, eski yönetimin egoları, kişisel hırsları, siyasi hesapları, maddi menfaatleri için halkın ekmeğiyle oynanmamasıdır.

Şeffaflık anlayışımız gereği Halk Ekmek yönetim kurulu olarak bu açıklamanın yapılması zaruri hale gelmiş olup, takdir Ankara başta olmak üzere halkındır."

TOBB'un açıklaması: Onayı biz değil, Ankara Ticaret Odası veriyor 

TOBB'dan yapılan açıklamada Birlik'in ticaret sicil faaliyetleriyle doğrudan ilişkisinin olmadığı, ticaret sicil müdürlüklerinin Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı düzenlemelere göre işlem gerçekleştirdiği vurgulandı. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin internet sitesinden yaptığı açıklamanın tam metni şu şekilde: 

"Bugün bazı internet siteleri ve sosyal medyada “Yavaş’a ilk engel Hisarcıklıoğlu’ndan: Yeni Halk Ekmek yönetimine sicil onayı yok” başlığıyla yer alan haber ve değerlendirmelerde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Birlik Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu aleyhinde haksız ithamların yer alması nedeniyle açıklama yapılması ihtiyacı doğmuştur:​

1.  Ticaret sicili faaliyetleri, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 24.maddesi hükümlerine göre Ticaret Bakanlığı gözetim ve denetiminde ildeki ticaret odası (veya ticaret sanayi odası) bünyesinde yürütülmektedir. Ticaret sicil müdürlükleri, ilgili kanunun ve Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı düzenlemelere ve talimatlara göre işlem tesis etmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ticaret sicil faaliyetleri ile doğrudan ilişkisi yoktur.

2. Ancak, çıkan haberler üzerine yaptığımız incelemede, Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş.’nin yönetim kurulunun tesciline ilişkin talebin, iddia edildiği gibi TOBB’a değil, Ankara Ticaret Odası bünyesinde faaliyet gösteren Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne yapıldığı tespit edilmiştir.

3. Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün de Ticaret Bakanlığı’nın ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgi yazısında ‘’Belediyelerin ortak veya yönetici olduğu şirketlere ilişkin temsilci görevlendirme yetkisinin belediye meclislerinde olduğu’’ ve buna göre işlem tesis edilmesi gerektiği talimatı doğrultusunda işlem tesis ettiği öğrenilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU