20 milyarder Amerikalı 2020 başkan adaylarına açık mektup yazdı: Bizi daha çok vergilendirin

2016 seçim kampanyası sırasında Donald Trump hiç vergi ödemeyecek kadar “zeki” olduğunu iddia etmişti

2017’de Cumhuriyetçilerin önerdiği vergi indirimi yasası Donald Trump tarafından onaylanmıştı / Fotoğraf: The Independent

Facebook’un kurucu ortağının ve Disney’in varisinin de aralarında bulunduğu 20 zengin Amerikalı 2020 başkanlık adaylarına açık mektup yayımladı. Mektupta adaylara kendileri gibi zenginlerin daha fazla vergilendirilmesi söylendi.

George Soros’un, Chris Hughes’un ve Abigail Disney’in aralarında yer aldığı grup sosyal medya sitesi Medium’da yayımlanan açık mektupta Amerika “zenginleri daha fazla vergilendirmek için ahlaki, etik ve ekonomik sorumluluğa sahip” dedi.

Buna ek olarak mektupta “Servet vergisi iklim değişikliği farkındalığı yaratmada, ekonomiyi geliştirmede, sağlık koşullarını iyileştirmede, daha fazla eşit fırsat yaratmada ve demokratik özgürlükleri güçlendirmede yardımcı olabilir. Servet vergisinin uygulanması cumhuriyetimizin çıkarınadır” ifadelerine yer verildi. 

Mektup ülkede büyüyen eşitsizliğin gündem olduğu bir sırada yayımlandı. Yakın zamanda Alexandria Ocasio-Cortez gibi seçilmiş siyasetçiler asgari geçim ücreti oluşturulması ve kapsamlı bir sağlık ve eğitim sistemi oluşturulması için çaba sarf ediyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı zamanda, Demokratların başkan adaylığı için yarışan Elizabeth Warren ve Bernie Sanders gibi senatörler de seçildikleri durumda nasıl bir artan oranlı vergi uygulayacakları konusunda detaylı planlar hazırlamıştı.

Buna karşın pek çok ekonomist 2017’de Cumhuriyetçilerin önerdiği ve Donald Trump’ın imzaladığı vergi indirimi yasasının oransal olarak zengin Amerikalalılara orta sınıfa ve yoksullara sağladığından daha fazla fayda sağladığını düşünüyor. 2016 seçim kampanyası sırasında Trump yıllarca vergiden kaçmasının onu “zeki” kıldığını iddia etmişti.

Bir yıl önce uygulanan vergi indirimlerinin ardından Bloomberg News, “Vergi yasasının faydaları birkaç yıl içinde eşit miktarda yayılacak. Fakat vergi makbuzlarına bakılırsa, en çok vergi indirimi alacak grup ortada: 200 bin dolarla 1 milyon dolar kazanan aileler gelecek sene vergi makbuzlarında yaklaşık yüzde 9 oranında bir düşüş görecek” ifadelerini kullanmıştı.

Mektupta grup zenginlerin daha fazla vergilendirilmesi fikrinin anketlere göre siyaseten popüler olduğunu söyledi. 

Mektupta, “Tüm Amerikalılar için ülkenin başarısı adına yapılabilecek her şeyi yapmak vatani bir görevdir ve zenginler bir istisna oluşturmuyor. Amerika’nın en zengin yüzde 1’ini oluşturan bizler ülkenin geleceği için daha fazla servet ödemekten gurur duymalıyız. Sevdiğimiz ülkemizi güçlendirmek için yapabileceğimiz bu vergiyle daha iyi olacağız” ifadeleri yer aldı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU