İsrail'de 3 boyutlu yazıcıdan çıkan biftek ve burgerler artık restoran mönüsünde

"Robot şef" vegan biftek ya da etin protein ve yağ oranını müşterinin isteğine göre ayarlayabiliyor

Büyük bir fırın boyutundaki "robot şef", biftekleri yaklaşık 6 dakikada pişiriyor (AFP)

İsrail'in Herzliya kentindeki bir restoranda, malzemeleri ve pişirme süresini müşterinin zevkine göre ayarlayan bir 3 boyutlu yazıcı dün itibarıyla kullanılmaya başlandı.

İsrail merkezli SavorEat'in geliştirdiği robot etsiz biftek ve burger servis ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Müşteriler yemeğin bitkisel protein miktarını, yağ oranını ve boyutunu bir telefon uygulamasıyla ayarlayabiliyor. Üç boyutlu yazıcı aynı anda üç biftek ve burger hazırlayabiliyor. Ancak hamburgerleri bir insan görevli yapıyor.

SavorEat CEO'su Racheli Vizman dokusunun gerçek ete benzediğini söylediği bifteklerin patates, nohut ve bezelye karışımıyla yapıldığını belirtti. Vizman, bifteğin hiçbir hayvansal protein içermediğine dikkat çekti.

Teknolojinin kullanıldığı BBB adlı restorandan Ahuva Turgeman, "Ara sıra et yiyen vejetaryenlerin, flexitarianların ve veganların ve arzularını karşılamak istiyoruz" diye konuştu. Flex (esnek) ve vejetaryen kelimelerinin birleşimiyle oluşturulan flexitarian, vejetaryenliğin daha esnek bir şekli.

Sistemin ilerleyen zamanlarda başka restoran zincirlerinde de kullanılması hedefleniyor.

Vizman'ın Kudüs İbrani Üniversitesi'nden Profesör Oded Şoseyov ve Profesör Ido Braslavski'yle 2018'de kurduğu SavorEat'in hisseleri, gelişmenin ardından yüzde 11 değer kazandı.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters, CTech

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU