ABD’nin hava saldırıları Biden yönetiminde yüzde 54 azaldı

2020’de Trump yönetiminde 951 hava saldırısı kaydedilirken, Biden yönetiminin ilk yılında yüzde 54’lük bir azalma ile 439 hava saldırısı düzenlendi

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

 

ABD’nin Başkan Joe Biden yönetiminde düzenlenen hava saldırıları, geçen yıl eski Başkan Donald Trump dönemine kıyasla yüzde 54 azaldı.

Fox News’e göre, dünya çapında askeri eylemleri ve sivil kayıpları izleyen İngiltere merkezli Airways kuruluşu tarafından bugün yayımlanan raporda, “En büyük kazanım, Biden’ın dünya genelinde ABD’nin askeri eylemini önemli ölçüde azaltmış olmasıdır” denildi.

Saldırılardaki düşüşün, ‘ABD saldırılarında öldürüldüğü iddia edilen sivil sayısında’ azalmaya neden olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, “2020’de Trump yönetiminde 951 hava saldırısı kaydedilirken, Biden yönetiminin ilk yılında yüzde 54’lük bir azalma ile 439 hava saldırısı düzenlendi” ifadelerine yer verildi.

ABD ordusu Afganistan’daki yaklaşık 20 yıllık bir çatışmanın ardından Ağustos ayında ülkeden çekildi.

Rapora göre, ABD’nin silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile son saldırısı 29 Ağustos’ta gerçekleşti ve 10 sivilin ölümüne neden oldu.

Afganistan, Biden yönetiminde en çok hedef alınan ülke olsa da, Trump yönetimindeki 660 olan hava saldırıları, 2021’de Biden yönetiminde yüzde 44 düşüşle 372’ye geriledi.

Ancak Afganistan, Biden yönetiminde hava saldırılarında azalma gören tek ülke değil.

Yemen de, Biden yönetiminde hava saldırısı düzenlenmedi. Trump’ın başkanlığının son yılında ise Yemen’de 18 hava saldırısı gerçekleştirildi.

Söz konusu azalma, Trump’ın görevdeki son yılında 201 hava saldırısının gerçekleştiği Irak ve Suriye gibi ABD’nin diğer askeri çatışma bölgelerinde de görüldü.

Biden yönetiminde, bu iki ülkede yüzde 71’lik bir azalmayla toplam 58 hava saldırısı kaydedildi.

Somali’deki hava saldırıları 2020’de Trump yönetiminde 72 iken, 2021’de Biden yönetiminde yüzde 88 oranında bir düşüşle 9’a geriledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.


Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU