Trump'ın G20 resmi görüşme listesi belli oldu: Sekiz devlet başkanı arasında Erdoğan da var

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini buluşturan G20 zirvesi 28-29 Haziran'da Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenecek, zirvede Trump Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir araya gelecek

Fotoğraf: AP

ABD Başkanı Donald Trump'ın G20 zirvesi programı belli oldu.

28-29 Haziran'da Japonya'nın Osaka şehrinde düzenlenecek zirvede Trump altı liderle ayrı baş başa görüşme gerçekleştirecek.

ABD'li yetkililerin verdiği bilgiye göre Trump, ticaret savaşı yaşadığı Çin'in Devlet Başkanı Şi Cinping, Suriye meselesinde derin görüş ayrılıklarının bulunduğu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve hava savunma sistemleri konusunda farklı düşündüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.

Trump'ın ajandasının değişkenlik gösterdiğini belirten ABD'li yetkililer söz konusu görüşmelerin günü, saati ve süresi ile ilgili bir açıklama yapmadı.

Trump'ın bu görüşmeler haricinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hindistan'ın yeniden seçilen Devlet Başkanı Narendra Modi, Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve ABD-İran krizinde arabuluculuk rolüne soyunan aynı zamanda G20 zirvesinin ev sahibi Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile de buluşacak.

Bu görüşmelere ilaveten başka ikili buluşmalar olup olmayacağı ayrıca duyurulacak.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20 zirvesine küresel ticarette korumacılığın artması, istihdam, küresel verinin yönetişimi, kalkınma için altyapı, küresel sağlık, iklim değişikliği, yaşlanan nüfus ve küresel ekonomik dengesizlikler, dijital ekonominin vergilendirilmesi ve ticaret ve jeopolitik gerilimler gündeme gelecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

G20 Dönem Başkanlığı'nı 1 Aralık 2018’de Arjantin’den alarak küresel sorunlar konusunda çalışmaya başlayan Japonya, “küresel ekonomi, ticaret ve yatırım, inovasyon, çevre ve enerji, istihdam, kadının güçlendirilmesi, kalkınma ve sağlık” gibi 8 ana başlık altında gündemler hazırlayarak, dünyanın büyük ekonomilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Japonya, söz konusu zirvede okyanuslardaki plastik atıkların azatılması konusunun öncelikli olarak ele alınmasını istiyor.

Trump'ın gerçekleştireceği ikili görüşmelerde ise daha genel başlıkların gündeme gelmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU