Teknik direktör, antrenör yetiştirmede ne kadar önemli?... "Önce staj yapacak sonra hocalığa adım atacak, bu konuda Abdullah Avcı bir örnek"

Ergün Penbe'nin "Fatih Terim kimi yetiştirmiş?" sözleri tartışılıyor. Denizli, Güneş, Ferguson, Guardiola gibi isimlerin de benzer eleştirilere maruz kaldığı elit antrenörlerin "teknik direktör yetiştirme" gibi bir vazifesi var mı?

Ergün Penbe'nin "Fatih Terim hangi teknik direktörü yetiştirdi? Var mı? Şu ana kadar yok" sözleri spor kamuoyunda tartışılıyor / Fotoğraf: Pixabay

Galatasaray ve A Milli Takım'ın eski oyuncusu, futbolu bırakmasının ardından teknik direktör olarak kariyerini sürdüren Ergün Penbe'nin Fatih Terim ile ilgili sözleri spor kamuoyunun gündeminde.

NTVSpor'da Emek Ege ile Kırılma Anı programında Galatasaray'ın yardımcı antrenörlüğünü neden reddettiği sorusuna "Fatih Hoca ile yıllarca çalıştım. Fatih Terim'den alabileceğim her şeyi aldım. Daha ne alabilirim ki? Yanında yıllardır çalışan hocalar var, görüyoruz. Fatih Terim hangi teknik direktörü yetiştirdi? Var mı? Şu ana kadar yok" sözleri eski tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Tartışmalar, Terim'in Piontek ile Denizli'nin de Derwall ile çalıştıkları dönemde yaşadıkları tartışmalar nedeniyle büyük antrenör oldukları ancak söz konusu antrenörlerin kendilerinin böyle bir ismi yetiştirmediği iddiasıyla gündeme taşınıyor. Sonrasında ise Şenol Güneş'in de kendisinden sonra bir teknik direktör yetiştirmemesine dayandırılıyor.

Oysa uzun yıllar Manchester United'ı çalıştıran ve elde ettiği başarılarla efsane haline gelen Alex Ferguson'un veya Barcelona, Bayern Münih ve Manchester City gibi kulüplerde görev alan Pep Guardiola'nın, Jose Mourinho, Arsene Wenger, Diego Simeone gibi teknik adamların da bu yönde bir çabası olmadığı aşikar. 

Türkiye'de ise Fatih Terim, Mustafa Denizli ve Şenol Güneş gibi en başarılı antrenörler, bu eleştirilerle sıkça muhatap kalıyor.

Bu tartışmalar ise "teknik direktörlerin yerlerine birini yetiştirme gibi bir zorunluluğu var mı" sorusunu akıllara getiriyor. 

 

Abdullah Avcı.jpg
Abdullah Avcı, en çok antrenör yetiştiren isimlerin başında geliyor / Fotoğraf: AA

 

Şenher: Bu konuda Abdullah Avcı bir örnek

Spor yazarı Osman Şenher ile Beşiktaş'ın eski yöneticisi Sinan Vardar, konuyla ilgili Independent Türkçe'ye değerlendirmelerde bulundu.

Teknik direktör adaylarının deneyimli antrenörlerin yardımcısı olarak aslında yanlarında staj yaptığını dile getiren Şenher, "Önce orada yardımcı olarak staj yapacak. Ondan sonra da teknik direktörlüğe adım atacaklar. Bu konuda Abdullah Avcı bir örnek. Okan Buruk, Erol Bulut gibi hocalar yanında staj yaptılar. Sergen Yalçın'a bakıyorsun Çağdaş Atan yanında staj yaptı. Mustafa Denizli'nin var başta Rıza Çalımbay gibi..." şeklinde görüş belirtti.

"Teknik direktörler yardımcılara güven vermeli, 'kararlarınıza saygılıyım' demeli"

"Baktığın zaman Fatih Terim'in bir tane yok. Şenol Hoca için de aynı şey geçerli" diyen Şenher, şunları kaydetti:

Fatih Terim'le Şenol Hoca'nın yok. Neden? Bu yardımcı hocalara biraz paye, biraz güven vereceksin. Yani 'sizin kararlarınıza saygılıyım' diyeceksin. Fatih Terim şu an cezalı, tribünde oturuyor. Adana Demirspor maçı sonrası orada Selçuk İnan 'Şimdi hocamla konuştum. Hocam kararını verdi. 'Değişeceğiz' diyor. Böyle bir şey olur mu? Sen nasıl teknik direktör olursun? Olamazsın. Şu konumundan bir damla ileri gidemezsin. Ümit Davala'da da Levent Hoca'da da olduğu gibi. 

Bu konularda deneyimli antrenörlerin eleştirildiğini aktaran Şenher, "Bunlar da eleştiriliyor ve bu gayet de normal. Ben doğrusunu söylerim. Doğrusu da bu. Fatih Terim'in de bu eleştirilere kızmaması lazım. Onun da kendi öz eleştirisini yapması lazım" yorumunu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vardar: Artık gençlere yer veriliyor çünkü Türk futbolunun durumu hiç iç açıcı değil

Fatih Terim, Mustafa Denizli, Şenol Güneş gibi teknik direktörlerin Türk futbol tarihine önemli katkılar sunduğunu aktaran Vardar, gençlere yer verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

"Tabii bu antrenörler Türkiye'de iz bırakmış hocalar" diyen Vardar, "Şimdi bakıyoruz çok genç teknik adamlar var. Mesela Beşiktaş'ta Önder Karaveli. Bence son derece başarılı, profesyonle lisanslı. Artık gençlere yer veriliyor. Çünkü hakikaten Türk futbolunun durumu hiç iç açıcı değil. Yani bugüne kadarki süreç yalnızca bu antrenör mevzusu değil kulüp yönetim tarzlarıdır. Türk futbolunun yönetilmesi hepsinde maalesef birçok şey var. Bu da konulardan biri" diye konuştu. 

"Terim, Denizli, Güneş, hakikaten iyi bir ikinci adam yetiştiremedi"

"Fatih Terim olsun, Mustafa Denizli olsun, Şenol Güneş olsun hakikaten bir ikinci adam yetiştiremedi" diyen Vardar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Almanya'da öyle olmuyor, milli takım da dahil buna. Bir hoca geliyor. Yanında bir antrenör oluyor. Görev süresini doldurunca o teknik direktör oluyor. Ama Türk futbolunda birçok düzensiz şey olduğu için bu da konulardan biri. Yani hocaların vazifesinden biri de bu. O takımın başında olduğu müddetçe de yanında da bir asistan gibi olmalı. Bu çok doğru bir karardı. Galatasaray'da Levent Şahin vardı. Akademi mezunu ama bu sezon yok. Niye yok? Aralarında şahsi bir şey mi var onu bilemiyorum ama benim çok beğendiğim bir hocaydı. Akademi mezunu ve Avrupa'da staj almış. 

"Antrenörleri iyi yetiştiremiyoruz"

Türk futbolunda antrenör sorunun önemli konular arasında yer aldığını belirten Vardar, "Hiçbiri doğru dürüst bir eğitim almadan, 15 günlük kurslarla birinci ligde antrenörlük yapıyor. Hatta bildiğim kadarıyla Emre Belözoğlu'nun hiç belgesi yok. Şimdi aldı mı, bilmiyorum. Yani bu dediğim gibi Türk futbolunda birçok sorun var. Bunlardan biri de bu yani. Antrenörleri yetiştiremiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU