İran Dışişleri Bakanı Zarif: Trump yüzde yüz haklı, ABD ordusunun Basra Körfezi'nde işi yok

Zarif: Trump'ın "B takımı" diplomasiyi hor görüyor ve savaşa susamış

Fotoğraf: Reuters

İran Dışişler Bakanı Cevad Zarif, bölgede İran'ın ABD'ye ait insansız hava aracını vurmasıyla birlikte iyice yükselen gerilim ve ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a ek yaptırımları içeren kararnameyi imzalamasının ardından Twitter'dan Trump'a seslendi. 

Zarif, Trump'ın daha önce yaptığı "İran bölgeyi tehdit ediyor, bu durum karşısında bölgeye askeri güç göndermeye gerek yok" sözlerine atıfla "Trump yüzde yüz haklı, ABD ordusunun Basra Körfezi'nde işi yok" açıklaması yaptı.

ABD yönetimi Basra ve Umman Körfezi'ndeki tanker saldırılarının ardından Ortadoğu'ya ek bin asker gönderme kararı almıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran Dışişleri Bakanı Zarif siyasi ve askeri gerilimin başından bu yana Washington'un bölgedeki askeri varlığı ile ilgili "B Takımı" olarak nitelediği ve ABD Dışişler Bakanı Mike Pompeo ile Trump'ın güvenlik danışmanı John Boltun'ın da aralarında olduğu şahin kanadı suçluyor.

 

Zarif, Trump'ı etiketleyip attığı son Twitter mesajında "Askeri güçlerinizi bölgeden çekmek ABD ve dünyanın çıkarına" deyip ekledi: 

Fakat çok açık ki; B Takımı ABD'nin çıkarlarıyla ilgilenmiyor, onlar diplomasiyi hor görüp savaşa susayanlar.

İran'ın BM Daimi Temsilcisi: ABD konseyi yanıltmaya çalışıyor 

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mecid Ravançi,  BM Güvenlik Konseyindeki İran oturumuna alınmamalarına ilişkin "ABD, BMGK'nin daimi üyesi olarak, yetkisini kötüye kullanıyor ve bu organın İran karşıtı politikasını ilerletmek için konseyi yanlış yönlendiriyor." ifadelerini kullandı.

 

bm iran aa-min.jpg
Fotoğraf: AA

 

BMGK'deki oturuma katılmalarına izin verilmemesine tepki gösteren Ravançi, "Hava sahası iki Amerikan casus İHA'sı ile ihlal edilen bir ülke olarak, İran'ın bugünkü BMGK toplantısına katılmaya hakkı vardı. Bu, bizim BM Sözleşmesi kapsamındaki hakkımız." diye konuştu.

ABD'ye ait İHA'nın İran hava sahasında vurulduğuna dair ellerinde çeşitli veriler olduğunu vurgulayan Ravançi,  "Elimizde, Konseye sunulacak inkar edilemez bilgiler var." ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU