Doğuş Otomotiv CEO’su: Döviz kurları gerilerken otomobil fiyatları aynı oranda düşmez

"Markalar, dövizdeki artışı doğrudan fiyatlarına yansıtmadığını görüyoruz"

Fotoğraf: AA

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Bilaloğlu, otomobil fiyatlarında dövizdeki düşüş kadar bir indirim beklenmemesi gerektiğini söyledi.

“Doğrudan fiyatlara yansımadı”

Habertürk’ten Yiğitcan Yıldız’a konuşan Bilaloğlu, son aylarda markaların fiyatlarını dövizdeki artışın altında artırdığını kaydetti. Bilaloğlu, “Hiçbir markanın dövizdeki artışı doğrudan fiyatlarına yansıtmadığını görüyoruz. Eğer, bu olsaydı satışlar anında dururdu. Döviz düşerken de, markalar kendi stok politikasına fiyatları indirecektir. Bunun farklı yöntemleri var. Liste fiyatında indirim ve kampanya gibi. Döviz kurları yüzde 20-30 oranında artarken otomobil fiyatları aynı oranda artmıyorsa, döviz kurları gerilerken de fiyatların aynı oranda düşmeyeceği aşikar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazardaki yüksek talebin faiz indirimleri ile birlikte düşüşe geçtiğini belirten Bilaloğu, şöyle konuştu: 

Ekim ayına kadar pazarda talep çok kuvvetliydi. Fakat, Merkez Bankası’nın Ekim ayında faiz indirimine gitmesi ve dövizin yükselmesine bağlı olarak fiyatlar arttı ve talep azalmaya başladı. Geçen haftaki showroom trafiği ile bundan üç ay önceki showroom trafiği bizim markalarımızda yüzde 30 azaldı. Bu da talebin azaldığını gösteriyor.

Faiz indirimlerinin bireysel kredilere yansımadığına dikkati çeken Bilaloğlu, “Ayrıca, bir süredir bireysel müşterilerde araç fatura bedeline bağlı kullanılabilecek kredi üst limitleri tanımlı. Hal böyleyken, kredi kullanım oranı sınırlı kalıyor. İki sene öncesine kadar araç satın alımlarında kredi kullanım oranı yüzde 55 iken, bu oran şu an yüzde 20’lere düştü” ifadelerini kullandı.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU