Arapları ele alan araştırmada iki çarpıcı sonuç: "Ortadoğu'nun en güvenilir lideri Erdoğan" ve "Dindarlık azalıyor"

Arab Barometer araştırmayı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde gerçekleştirdi

Fotoğraf: Reuters

BBC Arapça için Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde gerçekleştirilen ankete göre Araplar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ortadoğu politikasına yüzde 51 oranında destek verirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yüzde 28 ve ABD Başkanı Donald Trump yüzde 12 destek bulabildi.

Kamuoyu araştırma kuruluşu Arab Barometer'in BBC Arapça için Sudan, Ürdün, Filistin, Cezayir, Fas, Tunus, Yemen, Irak, Libya, Lübnan ve Mısır'da 25 bin 407 kişiyle yaptığı ankette, Cumhurbaşkanı Erdoğan "en büyük desteği alan devlet adamı" oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek Sudan ve Ürdün'de yüzde 75'in üzerine çıkarken, Putin sadece Libya, Lübnan ve Mısır'da birinci sıraya yerleşebildi.

Arap ülkelerinden dindarlık azalıyor

Araştırmaya göre, bölge ülkeleri en büyük tehdit olarak İsrail'i, Yemen ve Irak ise İran'ı gördü; Irak'ta da ABD ikinci büyük tehdit oldu. 

Anket ayrıca bölge ülkelerinde yaşayanların dini eğilimlerini de ele aldı.

Buna göre 2013'den bu yana bölgede kendini "dindar değilim" olarak tanımlayan insanların oranı yüzde 8'den yüzde 13'e çıktı. 

Bu sayı 30'lu yaşların altındaki kişilerde yüzde 18'e ulaşıyor. 

Dinden uzaklaşma en fazla 30 yaş altı nüfusta yaşanırken, bu kesimde "dindar değilim" diyenlerin oranı yüzde 18 oldu.

Bu oran Tunus'ta yüzde 30'u, Libya'da yüzde 20'yi aşarken sadece Yemen'de bu oran 2013'teki yüzde 10'lar düzeyinden yüzde 5 civarına geriledi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU