Karlı dağlarda at sürmekten lunapark keyfine: Fotoğraflarla Kuzey Kore lideri Kim Jong-un

Yorumculara göre bu fotoğraflar, Kim’in imajının şekillenmesinde çok önemli bir rol oynuyor

Kim'in ata bindiği fotoğraflar, Kuzey Kore'nin Donald Trump yönetimindeki ABD'yle yürüttüğü nükleer görüşmeleri sırasında yayımlanmıştı (KCNA / AFP)

Dünya basınında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a yönelik algı, otoriter ve acımasız bir lider profili çizerken, ülkenin devlet medyası daha yumuşak bir tablo gösteriyor.

Bu tabloda Kim, karlı dağlar arasında ata biniyor, lunaparkta eğleniyor, çocukların başını okşuyor veya kadın askerlerle bir araya geliyor.
 

Kim, kadın askerlerle
Kuzey Kore lideri, bir roket fırlatma tatbikatı sırasında askerlerle poz vermişti (KCNA / AFP)


Ülke 1948'den beri Kim ailesinin yönetiminde. Mevcut lider Kim Jong-un, 2011'de babası Kim Jong Il'in ölümünün ardından iktidara gelmişti.

Analistler, devlet medyasının servis ettiği bu görüntülerin 10 yıldır ülkeyi yöneten Kim'in ve ondan önceki liderlerin imajının şekillenmesinde çok önemli bir rol oynadığını söylüyor.
 

o_23076323_1280 (1).jpg
Kamuoyu önüne çıktığında çeşitli üretim tesislerini de ziyaret eden Kim, ülke ekonomisinin "istikrarlı biçimde yönetildiğini" söylüyor (KCNA / AFP)


Sıklıkla kamuoyu önüne çıkan Kim, tıpkı babası ve dedesinin yaptığı gibi, askeri ve sosyal alanlarda kitlelere rehberlik ederken görülüyor.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jung Pak, 2018'de yaptığı bir açıklamada, "Rejimin yaymayı seçtiği görüntüler, Kim'in Kuzey Kore'nin geleceğini ve onun içindeki yerini nasıl tasavvur ettiğine dair çok şey söylüyor" ifadelerini kullanmıştı.

Düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nün yayımladığı açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

Kim, genç, dinç ve hareket halinde olduğu izlenimini pekiştirmek istiyor gibi görünüyor. Bunlar ülkesine de atfettiği nitelikler.

 

profimedia-0138758834.jpeg
Sert mizacıyla tanınan lider, 2012'de Pyongyang'daki lunaparkta eğlenirken görüntülenmişti. Kim'in ön sırasında ise İngiliz Maslahatgüzarı Barnaby Jones oturmuştu (KCNA/AFP)


Araştırma enstitüsü Wilson Center'ın kıdemli üyesi Jean Lee ise Kim'in imajının iktidara geldiğinden beri "özellikle önemsendiğini" söylüyor:

Daha gençken liderliği devraldı ve kendi halkı onu sanal ortamda tanımıyordu.

 

8155a8ce-5659-11e7-839c-33f85c43b72e_image_hires_172638.jpg
Kuzey Kore lideri 2017'de Pyongyang'da düzenlenen, Kore Çocuk Birliği'nin 8. Kongresi'nde görüntülenmişti (KCNA / Reuters)

 

AFP'ye konuşan Madden, iktidarının ilk dönemindeki genç liderin, Kuzey Kore'nin kurucusu olan dedesi Kim Il Sung'un kıyafetlerini ve saç kesimini benimsediğini, böylelikle adeta bir "öykünme kampanyası" başlattığını ekledi:

Strateji, onu çok sevilen dedesinin modern bir reenkarnasyonu olarak kullanmaktı, yönetme hakkını haklı çıkarmaktı.

Kuzey Kore medyası Ekim 2019'da Kim'in kutsal sayılan Paektu Dağı'nın zirvesinde, kış manzarasında beyaz bir ata binerken çekilmiş fotoğraflarını yayımlamıştı.
 

_109249617_hi057326659.jpg
Kim, aynı zamanda ülkenin en yüksek dağı olan Paektu'ya at sırtında tırmanmıştı (KCNA / Reuters)


Madden'ın "anti-emperyalist imge" diye nitelediği at binme fotoğrafları, aslında Kim'in öncüllerinin görüntülerinde de tekrarlanan bir tema olmuştu. 

Madden'a göre söz konusu fotoğraflar, "Kuzey Kore, 'büyük güçler' tarafından itilip kakılamayacak veya korkutulamayacak" mesajını taşıyor.

 

Independent Türkçe, AFP

 

DAHA FAZLA HABER OKU