Ünlü kadın firavun adına inşa edilen tapınakta "çöplük" keşfedildi

Çöp yığınında Bereket ve Doğurganlık Tanrıçası Hathor'a sunulan adaklar vardı

Yeni keşif, Hatşepsut Tapınağı'nın ve Hathor Şapeli'nin tarihini aydınlatıyor (Polonya Akdeniz Arkeolojisi Merkezi)

Antik Mısır'da 18. Hanedan döneminde hüküm süren kadın firavun Hatşepsut'u onurlandırmak için inşa edilmiş bir tapınağın içinde büyük bir "çöp yığını" keşfedildi.

Arkeologların açıklamasına göre yığında Bereket ve Doğurganlık Tanrıçası Hathor'a sunulan heykelcikler gibi çok sayıda adak bulundu.
 

Hatşepsut Tapınağı'ndaki yığın
Çöp yığını 15 metrelik bir koridorda yer alıyordu (Polonya Akdeniz Arkeolojisi Merkezi)


Çöp yığını Luksor kenti yakınlarındaki Deyrü'l Bahri adlı arkeolojik alanda yer alan Hatşepsut Tapınağı'nda keşfedildi. Çöplükten çıkarılan eserlerin çoğu, MÖ 1550 ve 1070 arasında 18, 19 ve 20. hanedanlıkları kapsayan Yeni Krallık Dönemi'ne tarihlendi.

Polonya-Mısır Arkeoloji ve Koruma Seferi Direktörü Patryk Chudzik, "Bu mezarda bulunan Hathor adakları, Hatşepsut Tapınağı'nın bu bölümünün ibadet için kullanılmadığını ve buraya çöp atmalık bir yer olarak muamele edildiğini gösteriyor" dedi.

Dünya Tarihi Ansiklopedisi'ne göre Hatşepsut, Tanrıça Hathor'a hep dua ediyordu. Bu nedenle arkeologlar, tapınakta tanrıçaya adanmış bir şapel bulduklarında şaşırmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hathor'a atfedilen şapeli araştıran arkeologlar 2021 baharında bu çöp yığınıyla ve bir mezarla karşılaştı. Çöp yığınındaki eserler Yeni Krallık Dönemi'ne tarihlense de mezarın kendisinin bir önceki dönem olan Orta Krallık'tan kaldığı anlaşıldı.

Polonya Akdeniz Arkeolojisi Merkezi'nde görev yapan Chudzik, "Onu bulduğumuzda, mezar kaya enkazıyla doluydu" ifadelerini kullandı.

Livescience'a konuşan arkeolog, "Hathor adaklarından en eskileri 18. hanedanlığa tarihlenirken, diğerleri 19. ve 20. hanedanların saltanatı sırasında yapılmıştı" diye ekledi.

Arkeologlara göre 15 metrelik bir koridor boyunca uzanan çöp yığınında seramik ve kil kaplar, yine kilden yapılmış inek heykelcikleri, kireçtaşı ve granit heykel parçaları, Hathor'u temsil eden küçük fayans heykelcikler ve çeşitli muskalar vardı.
 

Hathor adakları
Adakların sunulduğu Hathor (Mısır dilinde Horus'un evi anlamına geliyor) Samanyolu Galaksisi'nin kişileştirilmesini temsil ediyor (Polonya Akdeniz Arkeolojisi Merkezi)​​​​​​


Chudzik, "Bu eşyalar ilk olarak Antik Mısırlılar tarafından Hathor Şapeli'ndeki mezarın yukarısına bırakılmıştı. Muhtemelen o kadar çok adak sunuluyordu ki yeni nesneler için boş yer kalmıyordu" dedi:

Bu nedenle Hatşepsut Tapınağı'ndaki rahiplerin zaman zaman bunları toplayıp tapınak alanının dışına çıkararak çöp birikintileri oluşturduğunu düşünüyoruz.

Öte yandan, Chudzik "Bunlar sadece ön sonuçlar" diye ekledi:

Daha fazlası için malzemelerin kapsamlı çalışması tamamlanana kadar beklemeliyiz.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU