J.K. Rowling tweet atmayı sürdürüyor, biz de nedenini sorgulamaya devam ediyoruz

Görünüşe göre Rowling, trans kadınların ayrıcalıklı avcılar olduğu ve masum cis kadınlara saldırmak için itaatkar polis gücüyle işbirliği yaptığı bir dünyayı zihninde canlandırıyor

J.K. Rowling'in 2019 tarihli bir fotoğrafı (AFP)

Harry Potter'ın yazarı J.K. Rowling, İskoçya Polisi'nin toplumsal cinsiyet kimliğine yaklaşımıyla ilgili yorumlarına 14 Aralık'ta sert bir yanıt verdi. İskoçya Polisi, cinsel saldırıyla suçlanan kişilerin kendi toplumsal cinsiyetlerini tanımlama tarzına saygı göstereceğini açıkladı ve bazı medya kuruluşları da bunun ayrıntılarını paylaştı. Rowling bu habere yanıt olarak attığı tweet'te şunları söyledi: "Savaş barıştır. Özgürlük köleliktir. Cahillik güçtür. Size tecavüz eden penis sahibi birey de bir kadındır."

Rowling, birçok kişinin transfobik bulduğu "eleştirel toplumsal cinsiyet" görüşlerini uzun zamandır tweet atarak paylaşıyor.  Bilhassa, trans kadınları şiddetin ve özellikle cinsel şiddetin failleri olarak gösteren, çoktandır süregelen kalıp yargıları benimsiyor. Rowling son romanında kadın kıyafetleri giyen bir seri katile yer vererek Sapık (Psycho), Dressed to Kill ve Kuzuların Sessizliği (Silence of the Lambs) gibi filmlerin transfobik geleneğini sürdürüyor. Ayrıca trans kadınların kadın tuvaletlerine girmelerine izin verilmemesi gerektiğini çünkü gerçekte kadın olmadıklarını ve bu nedenle cis (Cisgender: Sahip olduğu cinsiyet kimliği, doğumda kendisine atanan cinsiyetle örtüşen kişi -ed.n.) kadınlar için tehlike oluşturduklarını da savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'de bir trans kadının tuvalette başkasına gerçekten saldırdığı kayıtlı hiçbir vaka yok. Çok sayıda trans kadının sözümona avcılık yaptığıyla ilgili diğer iddialar da benzer şekilde zayıf. Bununla birlikte, trans kadınların orantısız bir şekilde cinsel şiddet mağduru olduğunu gösteren sağlam kanıtlar var. 2015'te trans kadınlarla yapılan bir anket, katılımcıların yüzde 47'sinin cinsel saldırıya maruz kaldığını söylediğini ortaya koydu. Dahası, trans gençler de dahil tüm kuir gençlerin heteroseksüel cis akranlarına kıyasla evsiz kalma olasılığı iki kattan fazla. Evsiz kalan kız çocuklarının cinsel saldırı yaşama olasılığı da yine iki kat daha fazla.

Transların saldırı uğrama oranı yüksek olduğundan polise başvurabiliyor olmalarını ummanız normal. Bununla birlikte, trans ve non-binary (ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışındaki kimlikler için kullanılan tanım -ed.n.) bireylerin yüzde 57'si yardım için polise gitmek konusunda rahat olmadığını söylüyor ve bu, kolluk kuvvetlerine işi düşen trans ve non-binary bireylerin yüzde 58'inin kötü muamele gördüğünü bildirdiği düşünülürse hiç şaşırtıcı değil. Bu kötü muamele, onlara yanlış cinsiyetle hitap etmekten sözlü hakarete ve hatta cinsel saldırıya kadar birçok şey içeriyor.

Görünüşe göre Rowling (tweetleri, kendini bu işe adaması ve yazdığı kurgularla) trans kadınların ayrıcalıklı avcılar olduğu ve masum cis kadınlara saldırmak için itaatkar polis gücüyle işbirliği yaptığı bir dünyayı zihninde canlandırıyor. Halbuki trans kadınlar, başkalarının yanı sıra, kendilerine yardım etmesi gereken polisin korkunç oranlarda cinsel şiddetine maruz kalan küçük, ötekileştirilmiş ve savunmasız bir azınlık.

Polisin saldırıyla suçlanan trans kadınlara fazla sempatik yaklaştığını iddia ederek öfke yaratmak kolay. Fakat suçla itham edilen ötekileştirilmiş kişilere karşı polisi bağnaz davranmaya teşvik etmenin bir anlamı yok. Bir polis komiseri, memurlarının şiddetle suçlanan Yahudi ya da siyahi kişilere karşı ırkçı hakaretler kullanmasına izin vermeyeceğini söyleseydi, Rowling buna da itiraz eder miydi? Hiç sanmam. Peki polis, suçla itham edilen cis ya da trans kadınlara karşı kadın düşmanı hakaretler kullanmaya teşvik edilmeli mi? Kesinlikle hayır.

Suç işlemekle itham edilen kişiler masum kabul edilir, polisi şüphelileri insan olarak görmemesi ve onlara kötü davranması için teşvik etmek muhtemelen vahşet ve adaletsizlikle sonuçlanacaktır. Ayrıca, polisin trans kadınları kadın olarak tanımayı reddetmesini talep etmek, polisin trans kadın mağdurlarla etkileşimini de etkileyecek. Polisle etkileşime giren trans kadınlara göre trans kadın kurbanlar zaten sıklıkla polisin aşağıladığı ve gaddarca muamele ettiği bir grup.

Bence, Rowling gerçekten şiddet mağdurlarını savunmak isteseydi, orantısızca mağdur edilen trans kadınları savunurdu ve şiddet mağdurlarını savunmak isteseydi, bağnazlığa sarılan değil, ötekileştirilmiş kişilere saygı gösteren bir polis gücü isterdi. Söz konusu tweet'ten sonra bir Twitter kullanıcısı Rowling'e, "Lütfen acı çektirmeyi bırakın" diye yalvardı. Ancak bu noktada, onun esas önceliğinin bu olmadığı artık netlik kazandı.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU