Akşener: Genç ve kadın çalışanlarımızın yerini daha kötü koşullarda ve güvencesiz çalışmayı kabul eden sığınmacılar alıyor

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener "AK  Parti iktidarı 'Suriyeliler olmasa, Türk sanayisi çöker' gibi garip bir anlayışla, sığınmacıların, güvencesiz ve insani olmayan şartlarda çalışmalarına göz yumup Türk işçilerinin yerini almalarına seyirci kalıyor" dedi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Kongre Merkezi'nde "Eşitlenen Türkiye" temasıyla düzenlenen İYİ Parti "İYİ Kalkınma Kongresi"ne katılarak konuşma yaptı / Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İYİ Kalkınma Kongresi’nde açıklamalarda bulundu.

Konuşmasının başında iktidarı eleştiren Akşener, "Ülkemiz maalesef uzun zamandır ciddiyetsizliğin, beceriksizliğin ve liyakatsizliğin bayraktarlığını üstlenmiş bir iktidar tarafından yönetiliyor. Akıl ve bilimi reddeden, hatalarını da görmeyen bahaneleri de tükenmeyen bu abuk zihniyetin milletimize yaşattıklarına maalesef şahit oluyoruz. Cahilliğin resmini çizen fantastik teorilerle, geceden gündüze değişen tutarsız kararlarla, saçmalamada rekor kıran garip açıklamalarla, 1970'lerde denenip başarısız olan uygulamaların 2022 Türkiye'si için mucize olarak ambalajlandığı hamasi sunumlarla adeta her gün sınanıyoruz, Allah yardımcımız olsun" ifadelerini kullandı.

Akşener, İYİ Kalkınma Kongresi’ne "Eşitlenen Türkiye" teması ile başladıklarını kaydeden Akşener şöyle devam etti:

Bu tema çerçevesinde, ilk olarak sizlerle, yoksulluk, kapsayıcılık ve istihdam alanlarındaki, çözümlerimizi paylaşacağız. Sonrasında ise, sizlerden alacağımız geri bildirimler doğrultusunda; İYİ Parti iktidarında uygulayacağımız, ekonomi ve kalkınma programımız ile, 100 günlük, 300 günlük ve 500 günlük takvimimizi tamamlayıp, kamuoyunun dikkatine sunacağız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TÜİK verilerine göre; Yoksul insanlarımızın sayısı, 2006 yılında, 20 milyon 500 binken, 2019 yılına geldiğimizde, yani pandemi öncesinde, 23 milyona yükselmiş. Bu 2 buçuk milyon kişilik artışın da, yarısı, son 3 yılda gerçekleşmiş. TÜRK-İŞ’in açıkladığı rakamlara göre ise; Ülkemizde neredeyse, 11 milyon insanımız aç. 54 milyondan fazla insanımız ise, yoksul. Bugün ülkemizde; Çocuklarımızın, yüzde 46 buçuğu, Gençlerimizin, yüzde 34’ü, Kadınların ise, yüzde 30’u, en yoksul, yüzde 20’lik gelir grubundaki, hanelerde yaşıyor.

Hazırladıkları iki projeyi hatırlattı

Çözüm önerilerini oluştururken STK'larla görüştüklerini belirten Akşener, şimdiye kadar iki proje hazırladıklarını hatırlattı. 

Akşener konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

Bunlardan ilki; Okul çağındaki her çocuğumuza, her gencimize; kahvaltı ve öğle yemeğini, ücretsiz olarak sunmayı planladığımız, Rüzgârgülü Projemizdi. İkincisi ise; Geçtiğimiz çarşamba günü, meclis grup toplantımızda açıkladığımız; 18-26 yaş arasındaki tüm gençlerimize, ve medyan gelirin, yarısının altında kalan, 4 milyon hanedeki kadınlara, aylık 1000 lira, gelir sağlamayı planladığımız, İYİ Yaşam Gelir Modeli Projemizdi.

İstanbul Sözleşmesi vurgusu

Açıklamalarında iktidarın "gelir eşitsizliğinin, pandemiden önce arttığı, ve pandemi sürecinde de hız kazandığı bir dünyada, devletin kapsayıcılığını milletten esirgediğini" belirten Akşener, "Bugünkü gençlerin, bizlerden daha yoksul ve ümitsiz olduğunu görmek yerine,onları ısrarla, her fırsatta itekliyor. Bakım ekonomisini geliştirip, kadınları, ekonomiye ve toplumsal hayata dahil etmek yerine, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıp, kadınları eve hapseden bir anlayışla, sosyal yardım uygulaması yapıyor" diye konuştu.

İstihdam oranının Türkiye'nin aynı gelir grubunda yer aldığı ülkelerin ortalamasına getirilmesi halinde çalışan sayısının, 10 milyon kişi artacağını kaydeden Akşener şunları belirtti:

Bugün; Tarımda, sanayide ve hizmet sektöründe, düzgün denetim yolları kullanılmadığı için; genç ve kadın çalışanlarımızın yerini, daha kötü koşullarda ve güvencesiz çalışmayı kabul eden, sığınmacılar alıyor. AK  Parti iktidarı ise, bu duruma, çeki düzen vermek yerine, 'Suriyeliler olmasa, Türk sanayisi çöker' gibi, garip bir anlayış doğrultusunda; ülkemizdeki sığınmacıların, güvencesiz ve insani olmayan şartlarda çalışmalarına, göz yumup, Türk işçilerinin yerini almalarına, seyirci kalıyor. Ve apaçık bir insanlık suçu işliyor.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU