Biden, insan hakları ihlalleri gerekçesiyle Çin'in Sincan bölgesinden ithalatı yasaklayan yasayı imzaladı

Çin, ABD Başkanı Joe Biden'ın imzaladığı yasayı "içişlerine müdahale" olarak değerlendirdi

Fotoğraf: AA

ABD Başkanı Joe Biden, dün gece yasalaştırdığı bir tasarıyla zorla çalıştırılan işçiler konusundaki insan hakları ihlallerine bağlı kaygılarla Çin'in Sincan Uygur özerk bölgesinden ithalat yapılmasını yasakladı.

Çin, sözkınusu yasayı kınadığını açıkladı.

Uygur İşçilerinin Zorla Çalıştırılmasını Önleme Yasası, Çin'in Uygur Müslüman azınlığına yönelik uygulamalarına karşı ABD'nin gösterdiği bir tepki olarak görülüyor. Washington yönetimi Çin'in Uygur azınlığına karşı yaptıklarını soykırım olarak nitelendiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'li senatörler Senato'nun ve Temsilciler Meclisi'nin hazırladığı tasarılar üzerinde bir uzlaşmaya vardıktan sonra bu ay sözkonusu yasa tasarısını Kongre'den geçirdiler.

"Çin'in içişlerine büyük bir müdahaledir"

Çin ise ana pamuk üretim bölgesi ve güneş paneli parçalarının küresel tedarikçisi Sincan'da insan hakları ihlalleri yapıldığı iddialarını reddediyor.

Çin'in Washington büyükelçiliği, "yasa gerçeği hiçe sayıyor ve art niyetle Sincan'daki insan hakları durumu konusunda kara çalıyor" ifadelerini kullandı.

Büyükelçilik sözcüsü Liu Pengyu, email ile yaptığı açıklamada "Bu yasa, uluslararası hukukun ve uluslararası ilişkiler normlarının ağır ihlali ve Çin'in içişlerine büyük bir müdahaledir. Çin bunu şiddetle kınıyor ve kesinlikle reddediyor" dedi.

 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU