Kargaların kullandıkları aletleri, verdikleri değere göre sakladığı ortaya çıktı

Yeni Kaledonya kargaları araç gereç kullanmalarıyla ünlü

Yeni Kaledonya kargaları, Avustralya'nın kuzeydoğusunda yer alan ve Fransa'nın özel statülü toprağı olan Yeni Kaledonya'nın tropikal adalarında yaşıyor (James St Clair)

Bilim insanları, Yeni Kaledonya kargalarının (Corvus moneduloides) değerli aletlere dikkat ettiğini ortaya koydu.

Bu hayvanlar, avlarını ağaç deliği gibi saklanma yerlerinden çıkarmak için farklı aletler kullanmalarıyla ünlü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avlanırken aletlerini sıkıca tutan kargaların, yemek yerken bunları yere koyması gerekiyor. Ancak bu durum, aletlerin kazara düşmesi veya diğer kargalar tarafından çalınması riskini doğuruyor.

St Andrews Üniversitesi'nden araştırmacılar, ihtiyaç duyulmadığında kuşların aletleri iki farklı stratejiyle güvende tuttuğunu keşfetmişti. Bunlardan ilki, aletleri ayaklarının altında sıkıca tutmak. Diğeriyse yakındaki bir kovuğa veya bir kabuğun arkasına yerleştirmek.

Şimdiyse St Andrews Üniversitesi'nin yanı sıra Max Plank Hayvan Davranışları Enstitüsü'nden araştırmacılar, "Kargalar, değerli aletleri kullanırken daha mı dikkatli oluyor?" sorusunun peşine düştü.

Yapılan deneyde kuşlar, kancalı karışık veya kancasız basit olmak üzere iki çeşit alet kullandı. Bu aletler hammadde, üretim maliyeti ve performans açılarından farklılık gösteriyor.

Bulgular kuşların, kancasız basit araçlara kıyasla daha değerli olan kancalı aletleri güvende tutma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

21 Aralık'ta eLife adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın başyazarı Barbara Klump, bu davranışı insanlara benzetti:

Birçoğumuz yeni bir telefonun çizilmediğinden, düşmediğinden veya kaybolmadığından emin olmak için çaba gösterir. Ancak ekranı çatlamış eski bir telefonu gayet dikkatsizce kullanabiliyoruz.

Araştırma ekibinden James St Clair da çalışma karşısında heyecanlı:

Bulgular, kargaların farklı araç türlerinin göreceli ‘değerlerine' dair bir anlayışa sahip olduğunu gösteriyor.

Uzmanlar, hayvanların farklı aletlere verdiği değeri ölçmede yenilikçi bir yol sunan çalışmanın bu açıdan bir ilk olduğunu vurguladı.

Bu metodun, şempanze gibi alet kullanan diğer hayvanların davranışlarını araştırmada kullanılabileceği düşünülüyor.

 

Independent Türkçe, EurekAlert, Sci-News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU