Pompeo İran konusunu ele almak üzere Suudi Arabistan'da

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Birleşmiş Arap Emirlikleri'ne gidecek

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Cidde'deki Selam Sarayı'nda Pompeo ile görüştü / Fotoğraf: AP

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bölgedeki son gerilimler ışığında meydana gelen krizi görüşmek üzere bu sabah Suudi Arabistan'a ulaştı. Pompeo, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı İbrahim el-Assaf tarafından karşılandı.

Cidde'ye geçen Pompeo burada Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

Görüşmede iki dost ülke arasındaki stratejik ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası arenada meydana gelen son gelişmeler ele alındı.

Görüşmeye, Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Abdulaziz bin Suud bin Nayef bin Abdulaziz, Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Rima bint Bender bin Sultan bin Abdulaziz, Dışişleri Bakanı İbrahim el-Assaf ve çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

ABD tarafından ise görüşmeye, ABD’nin Riyad Büyükelçisi John Abizaid, ABD Yakın Doğu İşleri Devlet Sekreter Yardımcısı David Schenker ve Dışişleri Bakanı’nın Başdanışmanı P. Michael McKinley katıldı.

 

pompeo kral selman SPA
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'le görüştü / Fotoğraf: SPA

 

Pompeo, Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gidecek.

ABD'li bakan dün gerçekleştirdiği basın toplantısında BAE ve Suudi Arabistan ziyaretleri hakkında “Onlarla, hepimizin tek bir stratejik çizgide birleşerek ve nasıl uluslararası bir ittifak kuracağımızı ele alacağız” dedi. İki Körfez ülkesini, İran’ın yarattığı mücadelede büyük müttefikleri olarak tanımladı.

ABD’li Bakan, ülkesinin bir ittifak kurmaya çalıştığını söyleyerek, "Sadece Körfez'de değil, Asya ve Avrupa’da da bu tehlike ile karşı karşıya kalınıyor. Dünya, en büyük terör destekçisi devlet ile mücadeleye hazırlandı” dedi.

İran’ın geçtiğimiz Perşembe günü ABD İHA’sını düşürmesinin ardından Körfez’deki gerginlikler daha da arttı. Tahran, İHA’ların hava sahasını ihlal ettiğini iddia ederken Washington bunu reddediyor.

Washington, ABD İHA’larının düşürülmesine cevaben, İran hedeflerine karşı bir askeri bir saldırı yapmaya hazırlanıyordu. ABD Başkanı Donald Trump, generallerden birinin saldırının 150 kişinin ölümüne sebebiyet vereceğini açıklaması üzerine "orantısız" olacağını söyleyerek iptal etmişti.

Washington, daha önce de İran’ı Körfez’deki petrol tankerlerine saldırmakla suçlamıştı. Tahran ise bu olaylarla ilgisi olmadığını belirtiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay

 

DAHA FAZLA HABER OKU