Tesla'nın otopilotta oyun oynama özelliğine soruşturma açıldı

580 binden fazla araç geri çağrılabilir

Vince Patton 8 Aralık 2021'de Portland'da trafiğe kapalı bir alanda Tesla'sını sürerken oyun oynayabildiğini gösteriyor (AP)

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) sürücülerin direksiyon başındayken video oyunları oynamasına olanak tanıyan bir özelliğinden doğan endişeler nedeniyle Tesla araçlarını soruşturuyor.

Çarşamba günü NHTSA, sürücülerin aracın kontrolündeyken video oyunlarını etkinleştirebileceği ve "oynayabileceği" endişesiyle Tesla'nın "Yolcu Oyunu" özelliğine ilişkin soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Kurum, Tesla aracının direksiyonundayken video oyunu oynayabilmenin sürücünün dikkatini dağıtabileceğini, kaza riskini artırdığını, dolayısıyla ABD toplumunun üyelerini tehlikeye attığını belirtti. Ne var ki şu ana kadar böyle bir kaza bildirilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2017'den beri piyasaya sürülen 580 bin kadar Tesla aracı ve S,X,Y ve 3 olmak üzere 4 modelin hepsi soruşturmaya tabi.

Ağustosta Tesla aracı sahibi 59 yaşındaki Vince Patton, otopilotta hareket eden aracının dokunmatik ekranında video oyunu oynayabildiğini fark etmiş ve akabinde Tesla'ya dava açmıştı.

Patton, NHTSA'yı da bilgilendirdi.

Oregon eyaletine bağlı Portland'da yaşayan Patton, başka bir Tesla aracı sahibinin direksiyon başındayken video oyunu oynadığını gösteren bir YouTube videosu izlediğini, sonra da solitaire ve Sky Force Reloaded adlı bir oyun oynama pratiği yapmak için bir otoparka gittiğini söyledi.
 


The Associated Press'e konuşan Patton "Evet, bu karmaşık video oyununun karşıma çıkması beni kesinlikle şaşırttı" dedi.

Birisi ölecek. Bu kesinlikle çılgınlık.

Tesla'nın yine benzer şekilde NHTSA tarafından mercek altına alınan otopilot özelliği teorik olarak sürücülere ellerini elektrikli aracın direksiyonundan çekme imkanı tanıyor. Fakat şirket kullanıcıların her an müdahale etmeye hazır olması gerektiğini belirtiyor.

Ne var ki Tesla, otopilot özelliğinin bir dizi kazadan sorumlu olduğu iddialarıyla karşı karşıya kaldı. İşadamı Elon Musk'ın kurduğu şirket iddiaları büyük oranda reddediyor.

Tesla otomobili sahibi etkinleştirdiğinde otopilot, aracı yolu izleyen hareket sensörleri ve kameraların işbirliğiyle sürülüyor. Özelliğin güvenliğiyle ilgili soruşturma devam ediyor.

NHTSA çarşamba günü "Yolcu Oyunu" özelliğinin Aralık 2020'den önce yalnızca araç park halindeyken "mümkün" olduğunu ekleyerek bunun değiştiğini ima etti.

Tesla basın ilişkileri departmanını dağıtsa da The Independent yorum almak için şirketle irtibata geçti.

The Associated Press'ten de yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU