ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey: Rusya, Suriye bataklığına saplandı

Şarkul Avsat’a konuşan ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, “ABD’nin şu an Rusya ile Suriye konusunda müzakere masasına oturmak için daha güçlü bir konumda olduğunu” söyledi

Fotoğraf: AA

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi ve IŞİD İle Mücadele Koalisyonu Temsilcisi James Jeffrey, Şarkul Avsat’a verdiği röportajda, tüm baskı araçlarının halen Başkan Joe Biden yönetiminin elinde bulunması ve Rusya'nın Suriye bataklığına saplanmış olması gibi birçok nedenden dolayı ABD’nin şu an Rusya ile Suriye konusunda müzakere masasına oturmak için daha güçlü bir konumda olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İbrahim Hamidi imzalı röpotajda Jeffrey, Biden yönetimine, Rusya ile müzakereler sırasında sözkonusu hedeflere ulaşmakta başarı sağlanması için ABD’nin Arap ve bölge ülkelerinden müttefikleri ve Birleşmiş Milletler (BM) ile arasında koordinasyon kurulması çağrısında bulundu.

"ABD'nin tutumu net değil" 

Jeffrey, böyle bir koordinasyonun kurulmamasının ‘ya Biden yönetiminin Suriye dosyasının önemsiz olduğunu düşündüğü ya da kimsenin bilmek istemediği bir şeyi yapmak istediği’ anlamına geleceği konusunda da uyardı.

ABD yönetiminde Suriye'yi Devlet Başkanı Beşar Esad'la veya Rusya'ya teslim etmek için başka bir politika arayışında olanların var olup olmadığına dair bir takım sorular sorulduğuna dikkati çeken Jeffrey, bölgeden üst düzey yetkililer tarafından, (ABD yönetimi tarafından) Esad'la normalleşmemeye teşvik edilmedikleri, hatta normalleşmeye teşvik edilmiş dahi olabileceklerine dair bilgilendirildiğini açıkladı. Jeffrey, “Bu konuda ABD yönetimin tutumunun net olmadığını düşünüyorum” dedi.

Jeffrey, ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile 2019 yılında Moskova'ya giderek burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü ve ABD ile Rusya arasında Suriye konusunda bir takas anlaşması teklif ettiğini, ancak Putin’in ABD askerlerini Suriye’den çekmek isteyen Trump yönetiminin sona yaklaştığını düşündüğünden planı kabul etmediğini söyledi. Jeffrey, bu yüzden Putin’in kendileriyle müzakereye gerek olmadığını ve Suriye'nin gümüş tepside sunulacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.

 

Röportajın tamamına ulaşmak için tıklayınız

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU