Erbil'de sel felaketinin bilançosu büyüyor: En az 12 ölü, onlarca kayıp

Zap ve Hazar nehirlerinin yatağına yapılan binaların felakete davetiye çıkarttığı iddia edildi

Erbil geçen hafta sel felaketinin ardından harabeye döndü / Fotoğraf: AFP

Irak'ın Erbil kenti cumartesi günü etkili olan şiddetli yağışların arından adeta bir enkaz alanına döndü. Şehrin kuzeydoğusundaki Selahaddin bölgesi ciddi zarar gördü. Yağışın ertesi günü bölgeden kötü haberler gelirken onlarca kişi yaşamını kaybetti, onlarca kişi de kayboldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet verilerine göre, arama kurtarma ekipleri arama çalışmalarında 12 cesede ulaştı. Aralarında 10 aylık bir bebeğin ve bir de çobanın bulunduğu kayıp vatandaşları arama çalışmaları sürüyor. Arama çalışmalarına katılan gönüllüler, selin kaybolan insanları uzak bölgelere, muhtemelen de şehrin dışına sürüklediğini düşünüyor.

Şarkul Avsat’tın haberine göre, kaybolan 10 aylık bebeğin annesi Dana Nebz’in, Kuştepe’de çekilen görüntüde çevresindekilerden bebeğini evin yakınlarında aramalarını istedi. Ancak olay üzerinden günler geçmesine rağmen bebeğine ulaşılamayan 40 yaşındaki kadın, “Lütfen… Bana oğlumu geri verin” dedi.

Bölge sakinlerinde biri, selin aniden ve büyük bir hızla sokaklara girdiğini ve herkesin hazırlıksız yakalandığını belirttiği açıklamasında “Bazıları çocuklarıyla evlerin çatısına çıktı. Ancak çoğu kimsenin buna bile zamanı olmadı” dedi. Görgü tanıklarına göre sel kaybolan bebeği Erbil’in doğusundaki evinden şehrin dışına sürükledi.

Maddi kayıp 15 milyon dolar

Dana’nın kaybı, şehirdeki tüm gönüllü ekipleri harekete geçirdi. Gönüllüler Kürdistan bölgesindeki sivil savunma birimleriyle birlikte nehir bölgesinde arama çalışmalarına başladı. Arama kurtarma çalışmalarına 300 kişi katıldı. Ancak şimdiye dek bebekten ve kaybolan çobandan haber alınamadı. Bir sivil savuna görevlisi Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Arama operasyonları Erbil'in güneyine ulaştı. Kayıpları bulana kadar durmayacağız” dedi. Selin ardından ortaya çıkan görüntülerde, ağaçlar ve evlerin arasında parçalanmış onlarca araba lastiği olduğu görüldü. Yetkililer, hükümet kuruluşları ve özel binaların sağanak yağışlar nedeniyle tahrip olduğunu bildirdi.

Erbil Valisi Ümit Hoşnav'ın açıklamalarına göre 15 bölgeyi etkisi altına alan yağışların yol açtığı zarar 21 milyar Irak dinarına (14 milyon 293 bin dolar) ulaştı.  Hoşnav, 2 bin 509 ailenin etkilendiği selde 402 ev, 867 araba ve 153 iş yerinin yanı sıra çok sayıda ticaret merkezin de zarar gördüğünü belirtti.

Son yıllarda şiddetli yağışlar sebebiyle oluşan sellerin verdiği zararın su drenaj kanallarına müdahale edilmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Bu nedenle yaşanan sel felaketi bölgede tartışmalara yol açtı. Bölgedeki uzmanlara göre yağmur suları, çevresel faktörlerin oluşturduğu doğal akarsular aracılığıyla su kanallarını etkiliyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Meclis Başkanı Revaz Faik, Erbil’in geçen yıllarda tanık olduğu sağanak yağışlara kentsel genişlemenin etki ettiğini söyledi. Eylemcilere göre Zap ve Hazar nehirlerine bir dizi inşaat projesi yapıldı. Eylemcilerden biri Şarkul Avsat'a yaptığı açıklamada akaryakıt istasyonları, dükkanlar ve konut komplekslerinin doğal akışı kesmesi sebebiyle selin yerleşim bölgelerine yönelerek zararın büyük boyutlara ulaşmasına neden olduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar da devlet kurumlarının drenaj kanallarını araştırmak için bir komite kurmayı planladığını ancak çalışmansın zorluğunun yetkilileri yeni bir kanal kurmaya yöneltebileceğini bildirdiler.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU