Yüz binlerce Çek başbakanın istifasını istedi

Kadife Devrimi’nden bu yana gerçekleşen en büyük hükümet karşıtı gösteride, çeyrek milyon kişi Trump’ı andıran ve yolsuzlukla suçlanan popülist lidere karşı toplandı

Protestocuların pankartlarında “İstifa”, “Artık Yeter” ve “Demokrasiden vazgeçmeyeceğiz” ifadeleri yer aldı / Fotoğraf: The Independent

Yüz binlerce Çek 30 yıl önce 'komünist rejimi' deviren Kadife Devrimi’nden bu yana gerçekleşen en büyük hükümet karşıtı gösteride bir araya geldi.

Son aylarda gerçekleşen tüm gösterilerde olduğu gibi yaklaşık 250 bin kişi başbakanın istifasını istedi.

Protestocular popülist milyarder Andrej Babis’in ülkenin hukuki sistemi dahil olmak üzere, demokrasiye karşı tehdit oluşturduğunu söylüyor.

Babis şiddetle reddettiği yolsuzluk soruşturmasıyla karşı karşıya.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savcılar, başbakanı Avrupa Birliği fonlarının yolsuzluğuyla suçlamayı tartışıyor.

Protestocuların pankartlarındaysa “İstifa”, “Artık Yeter” ve “Demokrasiden vazgeçmeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

Önceki protestolarda olduğu gibi pek çok aile çocuklarını da barışçıl eylemlere getirdi.

Göstericiler yasal süreçleri etkilemiş olabileceği düşünülen Babis’in Adalet Bakanı Marie Benesova’nın da istifasını istiyor. Bu iddia da da şiddetle reddedilmişti.

Babis protestoların meşru olduğunu söyledi ancak istifa etmeyeceğini sert biçimde ifade etti.

Pek çok ankete göre Babis’in popülist hareketi ANO ülkenin hala en popüler partisi olmasına rağmen partiye olan destek iki ayda yüzde 27,5’e geriledi.

Babis parlamentoda da yeterli desteği sağladığından çarşamba günü gündeme gelecek güvensizlik oylaması muhtemelen başarısızlığa uğrayacak.

Polis teşkilatı nisanda Donald Trump’ı andıran, sonradan siyasete atılan milyarder iş adamı Babis hakkında on yıl önce AB ödeneklerini otel ve konferans salonu inşa etmek için kullandığı gerekçesiyle resmi olarak yolsuzlukla suçlanmasını önermişti.

Protestoları organize eden Million Moments for Democracy hareketinden 26 yaşındaki Mikulas Minar “Ülkemizin çok fazla sorunu var ve hükümet bunları çözmüyor. Çünkü başbakanı ilgilendiren tek şey kendi kişisel sorunlarını çözmek” dedi.

Devasa sahneden kalabalığa seslenen Minar “Cezai soruşturma altında olan birinin başbakanımız olması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.  

1989’da komünist rejime karşı protestolara katılan 50 yaşındaki Filip Rubas “Liderlerimizin, ülkenin onlara ait olmadığını, yasanın üstünde olmadıklarını ve nefret dolu propagandayla beyinleri yıkanmamış yeterince insan olduğunun çok güçlü bir biçimde hatırlamaları gerekiyor” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun yürüttüğü teftişten sızan ilk sonuçlara göre 64 yaşındaki Babis’in, fonları kendi ecza, tarım, medya ve gıda işlerine aktardığı yer alıyor. Forbes’a göre Babis’in varlıkları 3,7 milyar dolar (yaklaşık 21,26 milyar TL).

Ajanslardan yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU