Dövize endeksli Türk Lirası mevduat sisteminin detayları açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada "Dövize endeksli Türk Lirası mevduat sistemi"nin detayları açıklandı

Fotoğraf: Reuters

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Birikimlerini TL mevduat olarak değerlendirenlerin kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" devreye alındı" ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda "Dövize endeksli Türk lirası mevduatları ile ilgili yeni düzenlemelerin ayrıntılarını saat 14:00'te açıklayacağız. Bankalarımız da gün içerisinde işlemlere başlayacaktır. Milletimize hayırlı olsun" demişti.

Bakan Nebati'nin açıklamasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan sistemin detaylarına dair yazılı bir açıklama ile bilgilendirme yapıldı.

Özel bankalar da katılabilecek

Açıklamaya göre hesaplar, 3, 6, 9 ve 12 ay vadelerle açılabilecek. Minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacak. Sisteme her banka katılabilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Üründe, gerçek kişilerce Türk lirası vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak" dedi.

Kur farkı nasıl hesaplanacak?

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11.00'de Amerikan doları döviz alış kuru yayınlayacak ve hesaplama bu kur üzerinden yapılacak.  Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına Türk lirası olarak yansıtılacak.

Vadeden önce para çekilirse?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda yapılacak hesaplamayı şu şekilde açıkladı:

Bu durmunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacaktır. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecektir

Açıklamada söz konusu ürünün Katılım Bankacılığında uygulanması konusunda da çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından bir açıklama yaparak ekonomideki yeni tedbirleri duyurmuştu.

Erdoğan, tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlara yeni bir finansal alternatif sunacaklarını belirterek, "Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak” demişti.

Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı yüzde 10'a indireceklerini aktaran Erdoğan, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla yeni araçlar geliştirileceğini bildirmişti.

Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en küçük geri adım atmaya bir niyeti olmadığını da vurgulamıştı.

Düşen döviz yine yükseldi

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından sert düşüş yaşayan döviz, gün içinde yine yükseldi.

Sabah saatlerinde 11,10 lira seviyesine kadar gerileyen dolar, gün içerisinde 14,44 seviyesini gördü. Aynı şekilde 13,34 seviyesine gerileyen euro, 15,86'ya kadar yükseldi.

 

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU