Dünya genelinde Omicron alarmı: Tecrit uygulamaları tekrar yürürlükte

Koronavirüsün yeni Omicron varyantı aralarında Türkiye'nin de olduğu en az 89 ülkede tespit edildi. Baskın varyant haline gelen Omicron'u engellemek için bazı ülkelerde sosyal mesafe uygulamarı tekrar uygulamaya konuldu

Fotoğraf: AA

Dünya genelindeki birçok ülke koronavirüsün yeni Omicron varyantının yayılmasını durdurmak için Noel tatili ve yılbaşından önce sosyal mesafe tedbirlerini yeniden uygulamaya başladı.

Yeni Zelanda, Omicron varyantına bağlı olarak uluslararası sınırını yeniden açma planını Şubat sonuna kadar erteledi. Yeni Zelanda daha önceki açıklamasında kendi vatandaşları ve Avustralya'daki yerleşikler için karantinasız seyahatlerin Ocak ortasında yapılmasına izin verileceğini, yabancı turistler içinse bunun Nisan'da başlayabileceğini duyurmuştu.

Omicron varyantına bağlı koronavirüs vakaları Avrupa, ABD ve Asya'da da artmaya devam ediyor. Japonya'daki bir ABD askeri üssünde görülen vakaya bağlı olarak bölgede en az 180 vaka daha tespit edildi.

Öte yandan Omicron varyantı ABD'de çok hızlı bir şekilde baskın varyant haline geldi. ABD'de yetkililer Texas'ta aşısı olmayan bir kişinin yeni varyant nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek Omicron kaynaklı ilk ölümü açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kore, Hollanda, Almanya ve İrlanda Omicron varyantının yayılmasını durdurmak için yakın zamanda kısmi ya da tam tecrit uygulamalarını veya diğer sosyal mesafe tedbirlerini tekrar yürürlüğe koydular.

Londra'da hastaneye kaldırılan kişi sayısında keskin bir artış yaşanırken, Başbakan Boris Johnson dünkü açıklamasında durumun "son derece zor" olduğunu ifade etmişti.

Hükümetin kapalı alanlarda bir araya gelmeyi ve turizmi kısıtlayıp kısıtlamayacağına dair söylentiler konusunda Johnson, "Her türlü şeye bakıyoruz... Hiç bir şeyi göz ardı etmeyeceğiz" dedi.

İsrail, koronavirüsün Omicron varyantının yayılmasını engellemek için kendi vatandaşlarının özel izin olmadan İsrail'den ABD'ye seyahat etmelerini yasakladığını açıklamıştı.

Türkiye'de Omicron

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçen çarşamba günü yaptığı açıklamada Türkiye'de yaşanabileceklere vurgu yaptı.

"Ülkemizde de varyantın baskın hale gelmesi yakın gelecekte gerçekleşebilecektir" ifadelerini kullanan Koca Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Omicron varyantının baskın olmasına karşı alınabilecek tedbirler arasında öne çıkan aşı ile koruma kalkanının güçlendirilmesidir. Aşıların varyantlara karşı etkisi ile ilgili yeni çıkan kanıtlar değerlendirilmeye alınmıştır.

Bakan Koca 11 Aralık'ta yaptığı açıklamada Omicron varyantının Türkiye'de altı kişide tespit edildiğini vakaların 1'inin İstanbul'da 5'inin de İzmir'de olduğunu açıklamıştı.

Bakan Koca "Bu 6 vakanın hastane ihtiyacı olmadı. Son derece belirtileri hafif, ayaktan takip edilen, herhangi bir sorunu olmayan hastalar" diye konuşmuştu.

 

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU