Bilim insanları genetiği değiştirilmiş domuz böbreğini insana nakletmeyi bir kez daha başardı

"İnsan testlerine başlamadan önce yapılacak daha çok iş var. Ancak ön bulgularımız bizi umutlandırıyor"

Bilim insanları genetiği değiştirilmiş domuzdan insanlara kalp nakli yapmayı da hedefliyor (NYU Langone Health Eğitim ve Araştırma Merkezi)

Tarihte ilk kez bir domuzdan alınan böbreği bir insana başarılı bir şekilde nakleden araştırmacılar, ikinci operasyonu gerçekleştirdi.

ABD'nin New York kentindeki NYU Langone Health Eğitim ve Araştırma Merkezi'ndeki operasyon 22 Kasım'da yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkezin 13 Aralık'taki açıklamasında, genetiği değiştirilmiş bir domuzun böbreğinin yakın zamanda yaşamını yitiren bir insana nakledildiği duyuruldu.

Domuz hücrelerindeki alfa gal adlı glikan molekülü, insanların bağışıklık sisteminin domuz organlarını reddetmesine sebebiyet veriyor. Genetiği değiştirilmiş domuzlarda söz konusu molekül çıkarılıyor.

19 Ekim'de ilk operasyonla ilgili yapılan açıklamada, böbrek fonksiyonları sorunlu ve beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişiye nakil işlemi yapıldığı bildirilmişti.

Kişinin kan damarlarına bağlanan böbrek gözlem için üç gün vücudun dışında tutulmuştu. Organın kısa bir sürede işlevsel hale geldiği açıklanmıştı. Uzmanlar, böbreğin vücudun dışında çalışmasının iç naklin ardından da çalışacağının işareti olduğuna dikkat çekmişti.

İkinci nakilde böbrek, kişinin bacağındaki kan damarlarına bağlandı. 54 saat boyunca gözlem yapan bilim insanları, böbreğin işlevlerinin normal olduğunu tespit etti. Vücudun böbreği reddetmediği görüldü.

Araştırma ekibini yöneten Robert Montgomery, ilk operasyonun başarılı sonuçlarını tekrarladıklarını ve yöntemin umut verdiğini söyledi. Montgomery genetiği değiştirilmiş organların, nakil bekleyen insanlar için önem arz ettiğini sözlerine ekledi:

İnsan testlerine başlamadan önce yapılacak daha çok iş var. Ancak ilk bulgularımız bizi umutlandırıyor.

 

Independent Türkçe,  NYU Langone Health Eğitim ve Araştırma Merkezi, Euronews Türkçe, Diken

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU