İmamoğlu’nun zaferi dünya basınında: Yeni bir başlangıç

23 Haziran seçiminin sonuçları, İstanbul'daki gelişmeleri yakından takip eden dünya basınında geniş yankı buldu

İmamoğlu oyunu kullanmak için geldiği Haldun Taner İlkokulu’nda yoğun ilgiyle karşılandı / Fotoğraf: AA

İngiliz The Guardian, haberi okuyucularına “Erdoğan’ın partisi İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerinde yenildi” başlığıyla verdi.

Gazetenin haberinde, iktidar partisinin muhalefete karşı yenilgiyi kabul ettiği ifadesi yer aldı. Gazete, sandıkların henüz tamamen açılmadan iki saat önce AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’ın rakibini tebrik ederek yenilgiyi kabul ettiğini yazdı.

 

ekrem imamoğlu
The Guardian'ın manşeti

 

İmamoğlu’nun zaferinin ardından İstanbul sokaklarında vatandaşların korna çaldığı bilgisini geçen The Guardian, İmamoğlu’nun konuşmasının halka açık ekranlarda canlı yayınlandığını kaydetti.

BBC: Türkiye’de iktidar partisi İstanbul seçimlerini kaybetti

İngiliz yayın kuruluşu BBC haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul’u alan Türkiye’yi alır” sözünü hatırlattı.

İmamoğlu’nun zafer konuşmasındaki “yeni bir başlangıç” vurgusuna yer veren BBC, İmamoğlu’nun Erdoğan ile çalışma konusunda istekli davrandığını okurlarına aktardı.

31 Mart seçimleri 13 bin oy farkla kazanan İmamoğlu’nun, bu akşam rakibi Binali Yıldırım’a 775 bin oy fark attığını yazdı.

Amerikan New York Times gazetesi, “Yenilenen seçimde Türkiye Cumhurbaşkanı yenilgiye uğradı” başlıklı haberinde, iptal edilen seçimin ardından İmamoğlu’nun daha büyük bir farkla kazandığını yazdı.

Binali Yıldırım’ın rakibi İmamoğlu’nu tebrik ettiğini hatırlatan gazete, İstanbul’da iktidarın 25 yıllık egemenliğinin sonlandığı yorumunda bulundu.

Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da İstanbul Belediye Başkanlığı yaptığı hatırlatıldı. 

Seçimleri “Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul seçimlerini kaybetti” başlığıyla veren Şarku’l Avsat gazetesi, muhalif Ekrem İmamoğlu’nun seçimi kazanmasının hemen ardından “Bu seçimler artık yeni bir sayfa açmaktır. Yeni bir başlangıçtır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la çalışmaya hazırım” sözlerini aktardı.

Reuters haber ajansı, “Türkiye muhalefeti büyük İstanbul galibiyetiyle Erdoğan’ı sarstı” başlıklı haberinde şu ifadeleri kullandı:

“İmamoğlu, 31 Mart’ta kazandığı ve iptal edilen belediye başkanlığı seçimini, AKP’nin yeniden oylama talebinin ardından daha büyük bir farkla kazandı. Yüksek Seçim Kurulu’nun yenileme kararı, Erdoğan’ın sert eleştiriler almasına neden oldu. İmamoğlu, ulaşım sorunları ve Suriyeli mültecilerin ihtiyaçları gibi konular dahil olmak üzere İstanbul’un sorunlarını çözmek için AKP ile çalışmaya hazır olduğunu söyledi”

Diğer yabancı gazeteler, 23 Haziran seçimlerini okuyucularına şu başlıklarla duyurdu:

Fransız Le Monde: Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul belediye seçiminde yenilgiyi tanıdı

Politico Gazetesi: Erdoğan’ın partisi İstanbul seçimlerini kaybetti

Alman Die Welt: Erdoğan’a seçim mesajı, İmamoğlu zaferi “yeni bir başlangıç” 

CNN International: Muhalefetin kazandığı İstanbul seçimleri Erdoğan’ı sarstı

La Repubblica: Türkiye'de muhalefet Erdoğan'ı alt etti ve İstanbul'u fethetti: İmamoğlu belediye başkanı

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU