Bitcoin "tarihi dönüm noktasına" ulaştı, arz şokuna bağlı fiyat beklentisi sürüyor

Kripto para biriminin sadece yüzde 10'u henüz çıkarılmadı

Norveç'teki Lefdal Madeni, geleneksel olivin madeninden kripto para madenine dönüştürülmüştü (The Independent)

Bitcoin'in pazartesi büyük bir dönüm noktasını geçmesinin ardından kripto para biriminin çıkarılacak yüzde 10'dan daha az bir kısmı kaldı.

Blockchain.com'un verileri, dijital paranın yeni birimlerini üretmek için devasa miktarlarda işlem gücü gerektiren enerji yoğun madencilik faaliyetleri sonucu maksimum 21 milyon Bitcoin'in 18,9 milyonunun şu an serbest piyasada yer aldığını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk koini Ocak 2009'da Bitcoin'in Satoşi Nakamoto takma adlı yaratıcısı çıkarmıştı. Nakamoto, yeni BTC arzını her 4 yılda bir kabaca yarı yarıya indirmek için kripto paranın temelinde yatan koda değiştirilemez bir "ödül yarılanması" öğesi işlemişti.

Ödül yarılanması döngüleri bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca kademeli olarak azalmadan önce daima var olacak koinlerin büyük kısmının ilk birkaç yılda çıkarılacağı anlamına geliyor.

Madenciler için azalan getiri, kalan yüzde 10'un (2,1 milyon BTC) çıkarılmasının 2140'a değin süreceği anlamına geliyor.

Birleşik Krallık merkezli dijital varlık komisyoncusu GlobalBlock analisti Marcus Sotiriou, The Independent'a, "Maksimum 21 milyon Bitcon'in yüzde 90'ının çıkarılıp arza sunulmasıyla beraber Bitcoin tarihi bir dönüm noktasına ulaştı" dedi.

Bitcoin'in nadirliği yatırım için onun en cazip yönlerinden biri, ki pek çok kişi, kurum ve hükümetler bunu kavramaya başladı. Bitcoin'in nadirliğinin aşağı yukarı 10 trilyon dolar (yaklaşık 142 trilyon TL) olan altının piyasa değerini gelecek 10 yılda aşmasını sağlayacak bir arz şokuna yol açacağını düşünüyorum.

Böyle bir tahmin gerçekleşirse, bir Bitcoin'in değeri 500 bin doları (yaklaşık 7,1 milyon TL) geçer.

Bitcoin'in fiyatı şu anda bunun onda birinden daha az ve 2021'deki üçüncü en büyük düşüşün ardından hafta başında 50 bin doların (yaklaşık 7,1 milyon TL) üzerine çıkmak için çabalamıştı.

Bitcoin'in son haftalardaki aşağı yönlü gidişatına çeşitli faktörler neden oldu. En dikkat çekeni Kovid-19'un yeni Omicron varyantını çevreleyen taze endişeler. Ancak kriptonun azalan arzı sebebiyle uzun vadeli tahminler hâlâ olumlu.

Popüler bir fiyat tahmin modeli, 4 yıllık ödül yarılanması döngüsüne dayalı piyasa hareketlerini tahmin etmek için Bitcoin arzını üretimine bölüyor.

Düşen fiyatlar bazı kripto uzmanlarının stok akışı (S2F) analiz yönteminin geleceği tahmin konusunda güvenirliğini sorgulamasına yol açsa da S2F'ye göre Bitcoin gelecek aylarda yeniden 6 haneli sayıları bulacağı bir yola girecek.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU