Yeni araştırmaya göre Boris Johnson döneminde yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu

"Halihazırda en yoksul aileler ve yerler, 'seviye atlamak' bir yana daha da geriye düşüyor"

Boris Johnson, temmuzda ülkenin seviyesini yükseltme planının yalnızca "çerçevesine" sahip olduğunu itiraf etmişti (Reuters)

Boris Johnson'ın "seviye atlama" vaadiyle ilgili olumsuz bir raporda, Birleşik Krallık (BK) Başbakanı'nın iktidara gelmesinden bu yana ailelerin en yoksul yarısının durumunun daha da kötüleştiği, en zenginlerin gelirlerininse hızla arttığı ifade ediliyor.

Rapora göre Birleşik Krallık'taki hanelerin yarısı, Johnson'ın Aralık 2019 seçimlerini kazanmasından bu yana 110 sterlin (yaklaşık iki bin TL) kaybederken ilk yüzde 5'e giren kesim 3 bin 300 sterlinlik (yaklaşık 60 bin TL) kazanç daha sağladı. Bu durum 300 bin hanenin daha yoksullaşmasına neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni Ekonomi Vakfı (The New Economics Foundation) bu uçurumdan hükümetin politikalarını sorumlu tutuyor çünkü Kovid vurduğunda tecridin uygulamaya sokulamaması, diğer büyük ülkelere kıyasla, BK ekonomisinin daha büyük bir darbe yemesine neden oldu.

Hatalar, "göz ardı edilen" serbest çalışanlara ve güvenceden yoksun, belirli süreli sözleşmelilere yeterince destek verilmemesiyle daha vahim boyutlara ulaştı.

Ortanın solunda yer alan düşünce kuruluşunun raporu "Bu başbakanın gözetiminde, halihazırda en yoksul aileler ve yerler 'seviye atlamak' bir yana ülkenin geri kalanının daha da gerisine düşüyor" diye sona eriyor.

"En yoksul aileler şu anda reel olarak Johnson'ın seçim zaferini kazandığı aydan bile daha yoksul" ifadesinin kullanıldığı raporda şunlar da deniyor:

Daha da kötüsü, anlık tahminlere göre bu durumun daha da kötüleşeceği kesin.

Faiz oranlarındaki artış tehdidi ve Brexit'in süregelen etkileriyle birleştiğinde fiyatların artmaya devam etmesi beklenirken halihazırda bu durumdan en kötü etkilenen aileler için işler çok daha zorlaşmak üzere olabilir.

Hükümet verilerine ve İngiltere Merkez Bankası'yla Bütçe Sorumluluk Ofisi'nin tahminlerine dayanan analiz Boris Johnson yönetiminin seviye atlamayı öngören, en önemli planının yeni sıkıntılarla karşılaşmasının ardından geldi.

Uzun zaman önce sözü verilen strateji belgesi, Hazine'nin daha fazla nakit ödemeyi reddetmesi muhtemelken, aceleyle yeniden yazıldığı için Yeni Yıl'a ertelendi.

Hükümet için endişe verici bir şekilde rapor, Muhafazakarların kazandığı ve savunması gereken, "Kızıl Duvar" diye adlandırılan bölgelerde son iki yılın insanların cüzdanlarına nasıl bir darbe indirdiğinin altını çiziyor.

Harcanabilir reel gelirler, Aralık 2019'dan bu yana kuzeydoğuda sadece 20 sterlin (yaklaşık  370 TL), kuzeybatıda (80 sterlin/ yaklaşık bin 500 TL) ve Yorkshire'daysa (90 sterlin/yaklaşık 1600 TL) küçük miktarlarda arttı.

Fakat Yeni Ekonomi Vakfı, harcanabilir reel gelirin Londra'da yılda 600 sterlinden (yaklaşık 11 bin TL), güneydoğuda da yılda 550 sterlinden (yaklaşık 10 bin TL) fazla arttığını tespit etti.

Genel olarak, yoksulluk içinde yaşayan ailelerin (konut giderleri eklenmeden BK medyanının yüzde 60'ının altında gelire sahip olanlar diye tanımlanıyor) sayısı iki yılda 300 bin arttı.

Konuk ağırlama gibi kapanmaya zorlanan sektörlerde çalışan düşük gelirliler sert darbe alırken Londra ve güneydoğudaki yüksek gelirli beyaz yakalılar evden çalışıp işe gidip gelmekten tasarruf etti.

Bağımsız tahmin kurumu Bütçe Sorumluluk Ofisi, 2022'de yaşam maliyetinin 30 yıldır gördüğü en hızlı oranda artabileceği uyarısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU