Penis şeklindeki anıtların yaşı arkeologları bile şaşırttı

"Anıtların işlevsel çeşitliliği gerçekten büyüleyici"

Sadoro Soko arkeolojik alanı, UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak kabul ediliyor (Ashenafi Zena)

Arkeologlar, Etiyopya'nın penis şeklindeki ünlü anıtlarının düşünüldüğünden çok daha önce inşa edildiğini keşfetti.

ABD’deki Washington Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, Gedeo bölgesinde yer alan, ortalama 6 metre yüksekliğindeki bu anıtların yaşlarını belirlemek için radyokarbon tarihleme yöntemine başvurdu ve anıtların tabanlarından toplanan kömür örneklerini inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli bilimsel dergi Journal of African Archaeology’de yayımlanan analizler anıtlardan bazılarının MÖ 50 yılında  inşa edildiğini ortaya koydu. Bu tarih sıradışı yapıların düşünüldüğünden bin yıl daha eski olduğu anlamına geliyor.

Daha önce yalnızca aynı bölgenin kuzey keismindeki Tuto Fela arkeolojik alanındaki anıtların yaşı araştırılmıştı. Bunlar MS 1100’e tarihlendiği için bölgedeki eserlerin tümünün benzer aralıkta inşa edildiği düşünülüyordu.

Etiyopya’nın arkeolojik açıdan zengin Gedeo bölgesinde yaklaşık 10 bin anıt mevcut. Ancak arkeologlar bu sıradışı yapıların yeterince incelenmediğini söylüyor.

Arkeolog Ashenafi Zena, "Sakaro Sodo dünyadaki en az çalışılmış arkeolojik alanlardan biri ve biz bunu değiştirmek istedik" diye konuştu.
 

Etiyopya'nın anıtları
(Creative Commons)


Arkeolog, alanı ilk kez 2013’te ziyaret etmiş ve ziyaretin ardından anıtların kökenini araştırmak üzere harekete geçmişti.

"Böyle küçük bir alanda bu kadar çok anıt görmek şaşırtıcıydı" diyen Dr. Zena, o günleri şöyle anlattı:

Birçoğu yere düşmüş ve bazıları parçalanmış taşlara bakarak, Etiyopya'nın güneyindeki mağara alanlarını araştırmak yerine tez çalışmamda buraya odaklanmaya karar verdim.

MÖ 50 civarında Etiyopya’nın bu bölgesinde yaşayan insanlara dair pek de fazla bilgi yok. Öte yandan araştırmacılara göre anıtların yaşı, evcil hayvanların ortaya çıkışı ve daha karmaşık sosyo ekonomik sistemlerin gelişimiyle örtüşüyor gibi görünüyor.

Dr. Zena’ya keşif gezisinde eşlik eden Prof. Dr. Andrew Duff, "Bu araştırmanın önemi, bölgedeki ilk insanların geçimlerini sağlamak için ne yaptıklarına, buradaki kültürel ve sosyal uygulamalarının neler olduğuna ışık tutma potansiyelinde saklı" ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar söz konusu anıtların çeşitli işlevleri olduğunu düşünüyor. Bu işlevler arasında bir nesilden diğerine güç aktarımının ve bölgedeki insan gruplarının başarılarının anılması yer alıyor.

Profesör Duff, "Etiyopya'daki anıtların işlevsel çeşitliliği gerçekten büyüleyici" dedi ve ekledi:

Örneğin, Gedeo'nun kuzey kesimindeki Tuto Fela arkeolojik alanında bulunan, daha yakın zamanda inşa edilmiş anıtların defin işaretleri olarak kullanıldığını biliyoruz.

 

Independent Türkçe, Washington Eyalet Üniversitesi, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU