Dark web'de uyuşturucu satmaktan müebbet alan Amerikalı, hapisten NFT satarak milyoner oldu

Ross Ulbricht, yasadışı madde ticareti yapılan pazar nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı

1984'te ABD'nin Teksas eyaletinde doğan Ulbricht'in çevrimiçi ortamda "Dread Pirate Roberts" (Korkunç Korsan Roberts) adını kullanıyordu (Julia Vie / Rolling Stone)

Yasadışı madde ticaretiyle tanınan karanlık ağ (dark web) pazarı Silk Road'u kurduğu için 6 yıl önce çifte müebbet hapis cezasına çarptırılan Ross Ulbricht, hapishanede zengin oldu.

Ulbricht, perşembe günü ilk NFT koleksiyonunu açık artırmada 6,3 milyon dolar (yaklaşık 85 milyon TL) değerinde Ethereum'a sattı. 

Koleksiyonun parası, FreeRossDAO adı altında toplanan kripto para yatırımcıları tarafından karşılandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulbricht'in serbest bırakılması için kampanya düzenleyen ekip, müzayedeyi kazanmak için 12 milyon doların üzerinde para topladı. Paranın yarısı koleksiyonun satın alınması için yeterli oldu.

FreeRossDAO, bilgisayar kodlarıyla yönetilen ve merkezi olmayan özerk organizasyon (DAO) biçimlerinden biri. Ekipte Ulbricht'in serbest kalmasını isteyen binden fazla kripto para yatırımcısı yer alıyor.

Ekibin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Bu sadece başlangıç" ifadelerine yer verildi:

Bu NFT'yi satın almak Ross'u serbest bırakmıyor. Adalet aramak ve ilk kez şiddet içermeyen bir suç için verilen orantısız çifte müebbeti düzeltmek için hâlâ uzun bir yolumuz var.

 


Söz konusu birlik, Ulbricht'in NFT koleksiyonunu satışa çıkaracağını duyurmasının ardından, 2 Aralık'ta kurulmuş ve görevlerini şöyle tanımlamıştı:

Ross için dayanışma, onun Genesis Koleksiyonu'nu satın almak için fon toplama ve Amerikan hapishane sisteminin adaletsizliklerini protesto etme.

Türkçede "başlangıç" anlamına gelen Genesis adlı NFT koleksiyonunda Ulbricht'in çocukluğunda, hapis cezası almadan önce ve hapishanedeyken çizdiği resimler ve yazdığı yazılar yer alıyor.
 

Ross Ulbricht
Perspektif adlı kara kalem graffiti, hapishanede çizildi (Ross Ulbricht Genesis Collection)


Mahkumun annesi Lyn Ulbricht, koleksiyondan elde edilen gelirin hayır kurumlarına gideceğini söylüyor:

Ross sanatını insanlara yardım etmek için kullanmak istiyor. Ve hapistekiler ve onların aileleriyle başlıyoruz.

Silk Road, 2010'ların başlarında karanlık ağda etkin olmuş bir sanal pazar yeriydi.

Öncelikle uyuşturucu ticaretinde kullanılan platformda satıcılar, Bitcoin karşılığında müşterilere yasa dışı madde satıyordu.

Pazar yerinin etkin olduğu dönem boyunca 100 bini aşkın müşterinin sitede yer alan ürünleri satın aldığı düşünülüyor.

Ekim 2013'de FBI siteyi ele geçirerek kapatmış, Ross Ulbricht ise sitenin kurucusu olmakla suçlanmıştı. Aynı tarihte tutuklanan Ulbright 2015'te kara para aklama, bilgisayar korsanlığı, sahte kimlik belgelerini kullanıma sunmak için çalışma ve internet yoluyla uyuşturucu trafiğine yönelik çalışma suçlarından hüküm giymişti.

NFT nedir?

Açılımıyla "non-fungible token", Türkçede genellikle "değişimi mümkün olmayan para ya da çip" diye niteleniyor.

NFT'nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçiyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor.

Twitter'daki bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki araç gereçler gibi çok farklı türden varlıkların NFT'si üretilip satışa sunulabiliyor.

 

Independent Türkçe, Blockworks, Crypto Briefing, New York Times

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU