Angela Merkel'e veda: Liderliğin nasıl olması gerektiğini gösterdiğiniz için minnettarım

Alman şansölyenin soğukkanlı ve dobra yaklaşımı, dünyanın neresinde olursanız olun genelde muazzam bir rahatlama hissettirdi

Merkel 16 yıllık iktidardan sonra görevi bıraktı (AFP/Arşiv)

Angela Merkel olağanüstü bir şey yapıyor. 16 yıllık iktidardan sonra mutlu bir şekilde siyaseti bırakıyor. Tüm siyasi kariyerlerin başarısızlıkla sonuçlandığı söylenir. Ya da Kokteyl (Cocktail) filminde Tom Cruise'un da dediği gibi "her şey kötü biter, yoksa bitmezdi". Fakat Merkel bu trendi aştı ve perşembe günü, Berlin'de inanılmaz derecede olağandışı bir askeri gösteri töreniyle uğurlandı.

Bugünlerde Almanlar, tahmin edebileceğiniz gibi, herhangi bir tür askeri gösteri sergileme konusunda hâlâ biraz isteksiz. Bu sebeple bu tören gerçekten çok özel bir olaydı ce şansölyenin 21. yüzyıla girerken ülkeyi ne kadar güvende hissettirdiğinin bir işaretiydi.

Merkel'in partisinin son 20 yılın büyük kısmında Alman kültürü ve toplumu üzerinde sahip olduğu sıkı kontrole yapılan eleştiriler ve bazı alanlardaki ilerici değişimin çok geciktiği düşünceleri mevcut. Umuyorum ki değişim iktidardaki yeni koalisyonla gelecek. Ama yine de, tüm bunlar bir yana, bir kişi ve bir lider olarak Merkel'e duyulan sevgi azalmıyor.

Geri kalanımız da etkileniyoruz, özellikle Kovid-19 pandemisiyle ilgili soğukkanlı, dobra yaklaşımı bazen dünyanın neresinde olursanız olun muazzam bir rahatlama hissettirdi. Ailemde birçok Alman var ve Almanya'da çok zaman geçiriyorum, bu yüzden şu anda Birleşik Krallık'a dayatılandan farklı bir liderlik tarzı hakkında bir fikir edindim. Mart 2020'de bana, Boris Johnson ve ortakları tarafından belirlenen çılgınca iyimser tona göre o yılın haziran ayına kadar tekrar West End'de sahneye çıkacağım söylendiğinde, Merkel'in tepkisini de izliyordum. Bir basın toplantısında çok sakin bir şekilde bunun çok, çok uzun bir sürecin sadece başlangıcı olduğunu söyledi. Ona inandım ve bunu duymak ne kadar acı olsa da gerçeğin bu olduğunu bedenimin derinliklerinde hissetmek beni biraz rahatlatmıştı.

Aylar geçtikçe, bir şekilde psikolojik olarak hazırlandım. Ne zaman yeni bir tecrit tehdidi olsa, Merkel'in soğuk gözleriyle tavizsiz sözlerini hatırlıyorum ve birinin bunu söylemeye cesaret etmesinden memnunum. Güle güle Angela ve liderliğin için teşekkürler. Liderliğin neye benzemesi gerektiğini bilmek güzel.



https://www.independent.co.uk/independentpremium/voices

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU