Prens Harry sizi "mutsuz" eden işi bırakın dedi: Onun için söylemesi kolay

Hayatın kısa olduğuna katılıyorum ama hepimiz Harry'nin verdiği kararı alma lüksüne sahip değiliz

(Reuters)

Kendisi de aynısını yaşayan Prens Harry, kendini mutsuz eden işlerden ayrılan kişilere destek veren sözler sarf etti.

Pozitif akıl sağlığının açık sözlü savunucusu olan iki çocuk babası Prens, "Büyük İstifa"nın (pandemi sebebiyle insanların işlerini bırakmaya karar vermesi) "bütünüyle kötü" olmadığını ve hatta "kutlanacak bir şey" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendi ve eşi Meghan Markle'ın kraliyet görevlerinden kalıcı olarak ayrılmaya, mali açıdan bağımsız olma "yönünde çalışmaya" ve iki çocuklarıyla beraber ABD'de nispeten normal bir yaşam sürmeye karar vermesinden bir yıl sonra, Sussex Dükü'nün biraz acı bir tecrübeyle konuştuğu açıkça görülüyor.

Şimdilerde yaşam koçluğu ve akıl sağlığı şirketi BetterUp'ın baş etki sorumluluğunu yürüten 37 yaşındaki Harry, bu haftaki bir röportajda kendini mutsuz eden işlere son verme kararı alanların övülmesi gerektiğine inandığını, çünkü bunun kişilerde "akıl sağlığını ve mutluluğu ön planda tutan" bir değişime işaret ettiğini söyledi.

Prens Harry, "Esasen yakın zamanda, pek çok işte yaşanan bahsettiğiniz istifaların o kadar da kötü olmadığını keşfettim" dedi.

Aslına bakılırsa bu, öz farkındalığın beraberinde değişim ihtiyacı getirdiğinin işareti. Dünyanın dört bir yanında birçok kişi, kendilerine neşe getirmeyen işlerde sıkışıp kaldı ve şimdi akıl sağlığı ve mutluluğunu ilk sıraya koyuyor. Bu kutlanacak bir şey.

Satır aralarını okumak zor değil. Sonuçta, Harry nefret ettiği bir işte (kraliyet mensupluğunda) sıkışıp kaldıktan sonra yaşadığı zorluklar hakkında defalarca konuştu. Hatta saraydaki yaşam için "Birçok insanın gördüğünü düşündüğüm gibi gerçekten zor bir ortam" demişti.

Çift, mali açıdan bağımsız olma "yönünde çalışacaklarını" belirterek Ocak 2020'de resmi aile görevlerinden ayrılma kararını açıklamıştı. Harry ayrıca, martta Oprah Winfrey'in yaptığı ve şiddetli tartışmalara yol açan bir söyleşide, ailesinin 2020'nin ilk çeyreğinde kendine verdiği "mali desteği tam anlamıyla kestiğini" açıklamıştı.

Hayatın kısa olduğuna ve akıl sağlığınızı olumsuz etkileyen herhangi bir işi ciddi biçimde tekrar düşünmeniz gerektiğine katılsam da hepimiz Harry'nin verdiği kararı alma lüksüne sahip değiliz.

Şimdilerde mali açıdan bağımsız olma "yönünde çalışıyor" olabilir ama gerçekçi olalım: Para için gerçekten mücadele vermenin ne demek olduğunu asla bilmeyecek ve size hizmet edip destekleyecek bir iş "seçme" imkanına sahip olmak da bir ayrıcalık. Eğer büyük çoğunluğumuz için değilse bile çoğumuz için çalışmak temel bir gereksinim. Bizi mutlu edip etmediğine gelişigüzel karar veremiyoruz çünkü... yani, çalışmakla çok meşgulüz.

Toplumun geniş bir kesimi kıt kanaat geçiniyor. Son araştırmalar bize şu anda Londra'daki gençlerdeki işsizlik oranının 5'te bir kadar yüksek olduğunu, pandemi başlangıcından bu yana başkentte 16 ile 24 yaş arası işsizliğin ise yüzde 55 arttığını gösteriyor.

Nisanda, pandemi başlangıcından bu yana 800 bin kişinin işinden olduğu belirtilmişti. 50 yaş üzerinde işten çıkarmalar hızla arttı ve uzmanlar uzun dönemli işsizlik risklerindeki artışın genç nüfusun hayatını mahvettiği uyarısında bulunuyor.

Prens Harry'nin akıl sağlığı ve esenlik üzerine söyledikleri hayati önemde ve doğru. İdeal bir dünyada, hiç kimse kendini üzen veya depresyona sokan ya da kapana kısılmış ve boğulmuş hissettiren bir işte çalışmazdı. Ama ne yazık ki dünyamız, özellikle şu anda ideal olmaktan çok uzak. Üstelik şu gerçeği de gözden kaçırmamalıyız: Çoğumuzun oturup mutlu olup olmadığımızı düşünecek zamanı yok. Bir işimiz olduğuna şükretmekle fazlasıyla meşgulüz.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU