Tuvalete atılan japon balığı nehirde köpek boyutuna ulaştı

Çevreciler tuvaletlere atılan milyonlarca japon balığının hayatta kalarak büyük nehirlerde yaşadığını söylüyor

ABD’de bir nehirde sahibi tarafından tuvalete atıldıktan sonra hayatta kalmayı başaran ve küçük bir köpek boyutuna ulaşan japon balığı bulundu.

New York'ta bulunan Niagara Nehri'ndeki bir atık su arıtma tesisinin aşağı akıntı tarafında bulunan balık yaklaşık 35 cm uzunluğunda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Balık nehri koruyan Buffalo Niagara Waterkeeper (BNW) adında kar amacı gütmeyen bir organizasyon tarafından nehrin Kara Kaya Kanalı'nda yakalandı. Organizasyon, bir Facebook paylaşımı ile “İşte bu yüzden balığınızı tuvalete atıp sifonu çekmemelisiniz” uyarısında bulundu.

Paylaşıma dev balığı iki eliyle tutan görevli Marcus Rostens’la fotoğrafını ekleyen BNW sözcüsü, “Japon balıkları, havzamızda bir yıl boyunca hayatta kalabilir ve yerli balıkların yaşam alanlarını tahrip edebilir. Bilim insanları, büyük göllerde on milyonlarca japon balığının yaşadığını tahmin ediyor. Eğer evcil hayvanınıza bakamıyorsanız, onu tuvalete atmak veya salıvermek yerine, lütfen evcil hayvan dükkanına geri verin” dedi.

Balığın görüntüsünün birkaç yıllık olduğu düşünülüyor. BNW fotoğrafı, toplumu balıkları tuvalete atmanın tehlikeleri karşısında eğitmek için sosyal medyada paylaştı.

 

niagara.jpg
Niagara Nehrinde daha önce de büyük boyutlarda japon balıkları bulunmuştu / Fotoğraf: startribune.com

 

Kuzey Amerika’ya ait yerli türlerden olmayan japon balıklarını avlayacak doğal bir yırtıcı hayvan bulunmuyor. Bu da yerli türlere karşı üstünlük sağlamalarına sebep oluyor.

Bir BNW temsilcisi, Live Science’a yaptığı açıklamada “Büyük Göller’in doğal sakinlerinden olmayan bu istilacı türler, tıpkı bu japon balığı gibi, yerli vahşi yaşam popülasyonlarının ve habitatlarının sağlığı için sürekli bir tehdit oluşturuyor” dedi.

 

balik1.jpg
Akvaryumda yüzen japon balıkları / Fotoğraf: Good News Network 

 

Sazan ailesinin bir parçası olan japon balıkları, genellikle yalnızca 2,5 ila 5 santimetre uzunluğa ulaşırlar, ancak vahşi doğada 30 ila 35 santimetreye kadar büyüyebilirler.

Bir japon balığının ortalama yaşam süresi 20 yıl olsa da, akvaryumlarda yaşayanlar nadiren o kadar uzun süre hayatta kalıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.ındependent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU