Halkın popüler kültür ikonu: Kraliçe Cardi B

Striptizciyken rapçi olan Cardi B, hit şarkıları ve sosyal medyadaki komiklikleri sayesinde son 10 yılın en akılda kalan kültürel figürlerinden biri haline geldi

(Reuters)

Cardi B, bir keresinde GQ'ya "Kişiliğim her şeyi gölgede bırakıyor" demişti. Haksız değil. Bronxlu rapçi, adının önünde birçok sıfatı bir araya getirdi. Grammy ödüllü Cardi B var, en çok satan sanatçı Cardi B var, liste başı Cardi B var. 21 Kasım'daysa Cardi B, 30. doğum gününün hemen öncesinde, bu listeye Amerikan Müzik Ödülleri sunuculuğunu ekledi. Fakat giderek uzayan övgü listesinde, hâlâ en büyüleyicisi Cardi B kişisi; kişilik olarak Cardi B'dir.

Şimdiye kadar, Cardi B (gerçek adı Becalis Almanzar) destanı pop kültürünün kutsal metni oldu: Rap süperstarına dönüşen striptizci. Yüksek topuklularıyla zirveye yürüyüşü, iyi belgelendiği kadar sıradışıydı. Cardi'nin destanı, Dominikli bir baba ve Trinidadlı bir annenin kızı olarak doğduğu Bronx'ta geçen bir çocuklukla başlar. Cardi, şehirde birbirine sıkı sıkıya bağlı bir Dominik yerleşim bölgesinin parçası olarak büyüdü ve reggaeton, baçata ve Madonna dinledi. 2010'ların başında Cardi, bölge üniversitesinin ücretini ödemek için bir markette işe girdi. Bu iş yerine yakındaki striptiz kulübünde dans etmeyi denemesini önerense müdürüydü. Cardi orada küçük rakamlar olsa bile, Amish Market'te organik ürünler satarken kazandığından çok daha fazla para kazanacaktı. Private Eyes Gentlemen's Club'da striptizciliğe başladığı sıralarda Cardi, asıl işi olacak şeye atıldı: Instagram'da paylaşım yapmak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cardi'nin sosyal medya platformuna gelişi, ağın yeni video özelliğiyle uyumluydu. Haziran 2013'te kullanıcılar profillerine video yükleyebilmeye başladı. Hayatının anlık kısa görüntülerinden üretken bir şekilde paylaşmaya başlayan Cardi için bu, boşa harcanmayan sanatsal bir fırsattı. Cardi'nin paylaştığı klipler çoğunlukla aynı formattaydı: Düşük kaliteli bir ön kamerada çekilmiş, Cardi'nin kendi yaşam deneyimlerine dayanarak sokak bilgeliği vaazları verdiği doğaçlama ve grenli videolar. Nisan 2015'teki ilk gönderilerinden birinde, bebek yüzlü Cardi'nin bilgece flört tavsiyesi verdiği görülüyor. Klipte Cardi, sosisli sandviçinden büyük bir ısırık almadan önce, "Sürtükler artık akşam yemeğine çıkmak istemiyor, alışverişe çıkmak istiyor" diyor.

En ikonik videolarından birinde Cardi, dar bir etek ve minicik bir sutyen giymiş halde bir otelin koridorunda duruyor: "Dışarısı soğuk ama ben hala seksi görünüyorum çünkü bir kaltak asla üşümez." Cardi, 15 saniye veya daha kısa sürede internet mimi olmaya hazır altın yumurtluyordu. Açık sözlüydü. Seks, popo enjeksiyonları (o dönem katıldığı bir televizyon programında açıklığa kavuşturduğu gibi implantlar değil) ve vücut işlevleriyle ilgili kaba ifşaatlar sınırlarının dışında değildi. Cardi'nin cazibesi açık ve anlıktı. Kısa süre sonra binlerce yabancı yalnızca o gün Cardi B'nin ne hakkında konuştuğunu duymak için onu izlemeye başladı.

Artan popülaritesi Cardi'nin, çoğunlukla unutulabilir müzik yapan çoğunlukla unutulabilir rapçiler hakkında bir reality programı olan Love & Hip-Hop'ta rol almasını sağladı. Bu noktada, rapçilik, Cardi'nin adına sadece bir yıldız işaretiydi. Ancak 2015'te ilk single'ı "Cheap Ass Weave"i çıkardıktan birkaç ay sonra Atlantic Records, onunla sözleşme imzaladı. Bu ilk parça Cardi için kapıyı araladıysa, 2018 tarihli "Bodak Yellow" menteşeleri paramparça etti. Riff'ini Kodak Black'in "No Flockin" şarkısının gürleyen, gösterişli riff'inden alan şarkı muazzamdı. Şarkının listelerin zirvesine tırmanması uzun sürmedi. "Bodak Yellow", ilk olarak Justin Bieber ve Luis Fonsi'nin yaz hiti "Despacito"yu geçti. Ardından Taylor Swift'i zirvedeki koltuğundan etti. "Bodak Yellow", internet altkültürleri hakkında bilgisi olmayanlar için göreceli bir hiç olan Cardi'yi, 1998'de Lauryn Hill'den beri solo bir parçayla Billboard Hot 100 listesinde ilk sıraya çıkan ilk kadın rapçi yaptı.

Yine de fenomen ve sanatçı Cardi arasındaki açıklık çok büyük. Bir şeyleri internetteki evinden çıkarmak çoğu zaman felaketle sonuçlanır. The Tonight Show with Jimmy Fallon'da arka arkaya 8 TikTok dansı yapan TikTok megastarı Addison Rae'nin utanç verici performansını düşünün. Fakat Cardi'nin yeteneğiyle ilgili tüm şüpheler, ilk albümü Invasion of Privacy tarafından ortadan kaldırıldı. Bu farklı tarzlara sahip bir albümdü ve Cardi'nin tek şarkılık bir ünlü ve tek marifetli biri olmadığını kanıtladı. "Bodak Yellow"da duyulan güçlü rapten daha fazlası vardı. Fakat daha şaşırtıcı olanı, "Be Careful" da dahil kalbini açtığı şarkılardaki kadifemsi R&B tınılarıydı. Albümde bir dizi potansiyel büyük hit vardı fakat ABD Billboard Hot 100'de 1 numara olan, fiyakalı Latin müziği trap teklisi "I Like It" şarkısıydı.

O zamandan beri geçen yıllarda Cardi, hip-hop'ta eşsiz bir güç haline geldi. Cardi'nin şarkı sözleri köklerine sadık kaldı: Hala samimi, hala azgın. Megan Thee Stallion'la 2020 tarihli işbirliği "WAP"a bakın. Parça, şimdiye kadarki en fazla ilk hafta dinlenmesiyle listelere 1 numaradan giriş yaptı. Yazın şarkısı oldu. Her yerde de muhafazakarların öfkesine yol açtı. Rap'in en büyük güçlerinden ikisinin, vajinalarının kayganlığı hakkındaki bu müstehcen düeti, müzik dünyasında deprem etkisi yarattı. "WAP" düpedüz müstehcen ve dinçleştiriciydi. Bu şarkı, kadın cinselliğinin daha önce görmediğimiz (veya duymadığımız) bir düzeyde yeniden ele alınmasıydı.

Ancak Cardi'nin parçaları manşet olmaya devam ededursun, yıldızlığının gerçek anlatısının itici gücü onun kişiliğidir. Geçen yıl ABD seçimlerinin ortasında Cardi, Instagram Live'da yayın açarak genç hayranlarını büyükannesinin arkadaşlarıyla aynı oranda oy kullanmadıkları konusunda uyardı. Cardi bunu bir çift devasa güneş gözlüğü ve kafasına bir havlu takmış halde yaptı. Bundan aylar sonra Cardi, Bernie Sanders'la (Cardi ona sevgiyle "Bernie Amca" diyor) yaptığı bir video görüşmesinde sosyal mesafe önlemlerinin ne kadar etkili olduğunu ve kendisinin Joe Biden'a olan güvensizliğini tartıştı. Cardi, Peppa Pig'le bir kan davası başlattı ve Penn Badgley'le karşılıklı hayranlıklarını birbirlerine tatlı mesajlarla ilettiler. Şimdi Cardi'nin Twitter profil resminde Penn Badgley'nin yüzü var; Penn Badgley'ninkinde de Cardi'ninki.

Hatalar da oldu. Bir ara Cardi, Reebok'la yeni jimnastik ayakkabısı serisinin reklamı için geçekleştirdiği fotoğraf çekiminde Hindu kültürünü kendine mal etmişti. Bir de Atlanta'daki evinde, herkes sosyal mesafe kurallarına uyarken yaptığı büyük Şükran Günü şenliklerinin fotoğrafını paylaştığı duyarsızlık anı vardı. Her iki olayda da Cardi, sosyal medya aracılığıyla özür diledi. Dikkat çekici bir şekilde, özürleri kulağa samimi geliyor. Bu özürler onun diliyle yazılmış, yani biraz küçümseyici de olsa açık sözlüler. Bunu, son yıllarda ortaya çıkan fenomen özürcülüğüyle (Influencer Apology™) karşılaştırın: Dolu gözlerle video ya da Notes uygulamasından cılız bir pişmanlık ve "sorumluluk alma" açıklamasının yazılı olduğu ekran görüntüsü. Kulağa ne kadar ciddi gelse de Cardi'nin özürleri en azından içten hissettiriyor. Reklamdan dolayı aldığı tepkilere cevaben Cardi, "Saygısız olmaya çalışmıyordum" diye yazmıştı. "Belki de araştırmamı yapmalıydım. Üzgünüm, geçmişi değiştiremem ama gelecek için daha fazla araştırma yapacağım."

Çok başarılı parçalar elbette işe yarar ancak kilidi açan, Cardi B'nin inatçı samimiyeti ve coşkusuyla karizmasıdır. Sosyal medya giderek ünlülerin imajlarını budamalarının bir yolu haline geliyor. Ama Cardi, kendi imajının vahşileşmesine izin veriyor. Elbette, Cardi'nin Instagram akışına, mecburi dergi kapakları ve albüm tanıtım çekimleri sıçradı ama onun varlığı her zaman hissediliyor, sadece arsız bir gündelik gönderi açıklamasında bile. Herkes bir PR megatakımının yardımıyla bir imaj tasarlayabilir. Fakat bunu aşmak ve gerçekte kim olduğunuzu göstermek çok zaman alır. Cardi'nin en ünlü sözlerinden birini alıntılarsak, o "Bronxlu sıradan bir kadın." Cardi, fena halde de komik.



https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU