Malzemelerin sadece ışıkla dönüştürülebileceği çığır açıcı bir lazer teknolojisi geliştirildi

Güçlü bir lazerin düşük ısılı odada bir malzemeyi aydınlattığı görülüyor. Lazer, malzemenin saydamlık derecesini değiştirmek için kullanılıyor (Caltech/David Hsieh Laboratory)

Bilim insanları, sadece ışık kullanarak malzemeleri dönüştürebilmeye yönelik büyük bir adım attıklarını açıkladı.

Çığır açan yeni gelişme, anında aynaya dönüşen pencereler ya da elektrik yerine ışık kullanan yüksek hızlı bilgisayarlar ve buna benzer başka pek çok şeyin üretilmesi yolunda atılan bir adım.

Caltech Fizik Profesörü David Hsieh, "Bu aletler, bir lamba açma düğmesi kullanarak malzemelerin elektronik özelliklerini dönüştürmenizi sağlayabilir" dedi.

Ancak lazerlerin malzemeleri çok fazla ısıtması sorun yaratarak teknolojileri kısıtlamıştı.

Bilim insanları, lazerleri malzemeleri şekillendirme ve yontma amacıyla kullanmayı uzun zamandır umut ediyordu. Fakat süreç sırasında oluşarak lazerlerin işlemeye çalıştığı her şeye zarar veren ısı onları engellemişti.

Araştırmanın başyazarı Junyi Shan, "Bu deneylerde ihtiyaç duyulan lazerler çok güçlü, bu yüzden ısı üretmemeleri ve malzemelere zarar vermemeleri zor" dedi.

Bir yandan malzemenin çok yoğun lazer ışığına maruz kalmasını istiyoruz. Öte yandan da malzemenin o ışığın birazını bile emmesini istemiyoruz.

Bu sorunu çözmek için lazere ince ayar çeken bilim insanları, mükemmel bir aralık keşfetti ve böylece malzemenin özellikleri, o ısı üretilmeksizin değiştirilebildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca bunun tersine çevrilebilir olduğunu da fark ettiler, dolayısıyla lazer kapatıldığında malzeme eski haline geri dönüyor.

Bilim insanları, temeli 1960'lara kadar uzanan böyle bir sistemi geliştirmek için yıllardır uğraşıyordu. Ama artık bunu, uygulamaya geçilmesini sağlayacak şekilde, başarıyla gerçekleştirdiler.

Bu, daha önce asla mümkün olmayabilecek, egzotik kuantum mıknatısları gibi yeni tür malzemelerin yaratılmasını sağlayabilir.

Shan, "Prensipte bu yöntem, malzemelerin optik, manyetik ve diğer birçok özelliğini değiştirebilir" dedi.

Bu, malzeme bilimi yapmanın farklı bir yolu. Farklı özellikleri oluşturmak için yeni malzemeler yaratmak yerine, sadece bir malzemeyi alarak nihayetinde ona geniş yelpazede faydalı özellikler kazandırabiliriz.

Araştırma, "Floquet Mühendisliğiyle Optik Doğrusal Olmama Durumunun Devasa Modülasyonu" başlıklı ve Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan makalede açıklandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU