16 sanıklı Gezi davası bugün başlıyor

Aralarında 599 gündür tutuklu olan Osman Kavala ile Mehmet Ali Alabora, Mücella Yapıcı ve Can Dündar'ın da bulunduğu sanıklar 2 bin 970 yıla kadar hapis talebiyle yargılanıyor

Fotoğraf: Reuters

Aralarında iş adamı Osman Kavala, sanatçı Memet Ali Alabora, Taksim Dayanışması Sözcüsü Mücella Yapıcı ve avukat Can Atalay’ın da olduğu 16 şüphelinin ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılandığı Gezi davasının ilk duruşması bugün yapılacak.

Başlangıcı Haziran 2013'e yani 6 yıl öncesine dayanan soruşturmanın başında o dönem yetkili savcı Muammer Akkaş vardı. Gezi soruşturması sürerken 25 Aralık soruşturmasını da yürüten Akkaş sonrasında görevden alındı. Akkaş halen FETÖ davası sanığı ve firari.
 
Akkaş'ın talimatıyla yapılan telefon dinlemeleri sonucunda oluşan yüzlerce sayfa telefon görüşmesi tapesi, polis fezlekesi, polisin fiziki takip sırasında çektiği fotoğraflar ve sosyal medya paylaşımları dava dosyanın delilleri arasında.

Temmuz 2013’te Gezi Parkı eylemleri nedeniyle aralarında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Çevresel Etki Değerlendirme Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun bulunduğu yirmiden fazla kişi gözaltına alındı ancak sorgulandıktan sonra serbest bırakıldılar.

26 kişi hakkında Mart 2014’te ‘örgüt kurmak ve yönetmek’ suçlamasıyla dava açıldı. İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi, 29 Nisan 2015’te tüm sanıkların beraatına karar verdi.
 

İkinci iddianame 4 yıl sonra

Gezi eylemlerine ilişkin ikinci iddianame ise 20 Mart'ta kabul edildi. İddianamede yer alan delillerin büyük bölümü FETÖ davası firarisi savcı Akkaş talimatıyla toplananlardan oluşuyor. İddianamede16 sanığın ayrı ayrı 606 yıldan 2 bin 970 yıla kadar hapisleri isteniyor. 

İddianamenin sanıkları Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman ile birlikte tutuklu olarak cezaevinde bulunan Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu’nun yanı sıra Ali Hakan Altınay, Pınar Öğün, Memet Ali Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi.

İş adamı Osman Kavala ve Bernard van Leer Vakfı Türkiye Temsilcisi Yiğit Aksakoğlu Gezi davasının Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan iki sanığı.

 

osman kavala.jpg
Kavala hakkındaki iddianame tutuklandıktan 476 gün sonra yazıldı

 

Osman Kavala 18 Ekim 2017’de gözaltına alınıp, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Kavala hakkındaki iddianame tutuklandıktan 476 gün sonra yazıldı. Kavala 599 gündür tutuklu bulunuyor. Aksakoğlu ise aynı soruşturma kapsamında sivil toplum aktivistlerine 16 Kasım 2018 tarihinde düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Kavala ve Aksakoğlu da ilk kez yargıç karşısına çıkarılacak.

Erdoğan müştekiler arasında

657 sayfalık iddianamede 746 müşteki yer alıyor. Müştekilerin başını Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 61. hükümetin bakanları çekiyor. 

Gezi davası sanıklarına yöneltilen suçlamalar şöyle: “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “mala zarar verme”, “nitelikli mala zarar verme”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi”, “ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme”, “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Aletler Hakkında Kanun’a muhalefet”, “nitelikli yağma”, “nitelikli yaralama” ve “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet”…

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU