Hong Kong’da binden fazla protestocu polis merkezleri önünde toplandı

12 Haziran’da yapılan gösterilerde bazı polislerin kimlik numaraları olmadığı görüldü

Conrad Duncan - The Independent

Hong Kong’da binden fazla protestocu, suçluların Çin’e iadesine ilişkin tartışmalı yasa tasarısı sonrası, bu kez de polis merkezlerinin önünde toplandı.

Eylemciler polisleri, geçen çarşamba günü yaşanan çatışmalarda görevini kötüye kullanmakla suçladı.

Polis 12 Haziran’da yapılan protestolarda “özel taktik ekibini” görevlendirmişti. Ancak bazı polislerin kimlik numaraları olmadığı görüldü. Bu da onların bireysel olarak rapor edilmelerinin zorlaşacağı anlamına geliyordu.

Hükümeti eleştirenler, suçluların Çin’e iadesinin önünü açan yasa tasarısının, Hong Kong’un yargı bağımsızlığını zedeleyebileceğini söylemişti.

Yargı ve iş çevreleri de tasarıya, Çin hükümetine muhalif olan kişilerin anakarada adil olmayan yargı süreçlerine ve işkenceye maruz kalabilecekleri tehlikesi yüzünden karşı çıkmıştı.

 

 

Polis merkezlerinde toplanan protestoculara dağılmaları için çağrı yapan polis, kalabalığı hemen dağıtmak içinse herhangi bir eylemde bulunmadı.

Polis sözcüsü Yolanda Yu, gazetecilere “Artık halktan mümkün olan en kısa sürede dağılmasını talep ediyorum” dedi.

Eylemci Joshua Wong ise, 12 hazirandaki toplu protestoda kullanılan 150 tüp gaz bombası ve plastik mermiyle, silahsız protestoculara copla uygulanan şiddete yönelik açıklama yapılmasını istedi.

Wong, polisin kullanılan "taktikler" için acilen “halktan özür dilemesini” gerektiğini ifade etti.

Hong Kong Katolik Kilisesi’nin yardımcı piskoposu Rahip Joseph Ha ise göstericilere şiddet içeren eylemlerden uzak durmaları çağrısında bulundu.

Cable Tv Hong Kong’a konuşan Ha eylemcilere şöyle seslendi:

Zaten uzun zamandır sokaktasınız. Şimdiden çok şey başardınız. İsteklerinizi çok net bir şekilde ifade ettiniz. Fakat ben sizin kişisel güvenliğiniz için derin endişe duyuyorum. Lütfen, kesinlikle, şiddet kullanmayın.

Öte yandan eylemciler, tasarıyı askıya almış ama henüz iptal etmemiş olan Hong Kong lideri Carrie Lam üzerindeki baskılarını sürdürmek istiyor.

Lam ise, tasarının Hong Kong’un Çin’den gelen suçluların sığınağı olmasına izin verdiği düşünülen yasal bir boşluğu kapatmak için gerekli olduğunu savunuyor.

Ancak Hong Kong Barolar Birliği, cuma günü tasarı hakkındaki eleştirisini tekrarladı. Baro, Lam’in tasarıyı geri çekmeyip, askıya almasını “tatmin etmeyen” bir karar olarak nitelendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barolar Birliği, aynı zamanda 12 Haziran’da yaşanan şiddeti, polisin protestoculara karşı güç kullanımıyla ilgili ne gibi talimatlar aldığını da araştıracak bağımsız bir komisyon kurulması çağrısında bulundu.

Polisin “barışçıl protestoculara karşı yasadışı güç kullanmaya son vermesi gerektiğini” söyleyen Uluslararası Af Örgütü de, 12 Haziran'daki eylemde yaşanan 14 polis şiddeti vakasını belgeleyen bir rapor yayımladı.

Örgütün Hong Kong direktörü Man-kei Tam, yaptığı açıklamada “kontrolden çıkmış” olan polislerin hangi pozisyonda bulunursa bulunsun, adaletle yüzleşmesi gerektiğini” ifade etti.

Ajanslar bu rapora katkıda bulunmuştur.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU